tko mu može odoljeti

RECEPT DANA Nekad sirotinjsko jelo, a danas specijalitet: Imamo tradicionalni recept za soparnik

Soparnik
Miranda Cikotic/PIXSELL
25.03.2025.
u 09:30
Poslušaj ovaj članak
00:00 / 00:00

Uživajte u ovom jednostavnom, ali bogatom okusu tradicionalne Dalmacije!

Soparnik je tradicionalno jelo koje potiče iz Dalmacije, točnije iz područja Poljica. Smatra se jednim od najpoznatijih i najvoljenijih specijaliteta ovog kraja, a priprema se već stoljećima. Ovaj sočna i aromatična poslastica sastoji se od tankog tijesta koje se puni nadjevom od blitve, a sve to peče u peći ispod peke. Iako je tradicionalno pripreman na otvorenom, uz peć i u kamenoj kuhinji, danas ga mnogi pripremaju i u kućnim uvjetima. Uz jednostavan recept i malo truda, i vi možete uživati u ovom neodoljivom jelu koje osvaja svojim okusom i mirisom.

Sastojci za soparnik:

Za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 žličica soli
  • 250 ml tople vode
  • 2 žlice maslinovog ulja

Za nadjev:

  • 500 g svježe blitve (ili špinata)
  • 2 glavice luka
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 3-4 žlice maslinovog ulja
  • Sol i papar po ukusu

Za premazivanje:

  • Maslinovo ulje
  • Morska sol

Priprema: U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. Dodajte toplu vodu i maslinovo ulje, te zamijesite glatko tijesto. Kad dobijete homogeno tijesto, pokrijte ga i ostavite da odstoji 30 minuta. Blitvu operite, ocijedite i sitno nasjeckajte. Na maslinovom ulju, na srednje jakoj vatri, kratko popržite nasjeckani luk i češnjak dok ne postanu staklasti. Dodajte blitvu i pirjajte nekoliko minuta dok ne omekša i ispusti vodu. Posolite i popaprite po ukusu. Ostavite da se ohladi prije nego što je stavite u tijesto. 

Podijelite tijesto na dva dijela. Jedan dio ćete koristiti kao donji sloj, a drugi kao gornji. Na pobrašnjenoj površini razvucite prvi komad tijesta što tanje možete. Na razvučeno tijesto stavite nadjev od blitve i ravnomjerno ga rasporedite. Razvucite drugi komad tijesta i stavite ga na nadjev, kao poklopac. Spojite rubove tijesta prstima i dobro pritisnite. Na srednje jakoj vatri ugrijte tavu ili pećnicu. Soparnik pecite u prethodno zagrijanoj peći ili na tavi oko 10-15 minuta s obje strane, dok ne postane zlatno-smeđi i hrskav. Kad je soparnik pečen, premažite ga s malo maslinovog ulja i pospite morskom soli.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije