SAMO TRI SASTOJKA

RECEPT DANA Tradicionalni recept za domaće mlince: Evo kako ih napraviti kao od bake!

Zagreb: Purica s mlincima pripremljena u restoranu Theatrium by Filho
Josip Regovic/PIXSELL
20.03.2025.
u 09:30
Poslušaj ovaj članak
00:00 / 00:00

Želite li mlince učiniti bogatijima, možete ih lagano prepržiti na tavi s malo maslaca ili masnoće od pečenja. Bit će sočniji i još ukusniji!

Mlinci su jedno od onih jela koje nas vraća u djetinjstvo i mirise bakine kuhinje. Hrskavi, zlatno-pečeni i savršeno upijaju sokove pečenja, nezaobilazan su prilog uz puricu, patku ili pečeno meso. Iako ih danas lako možemo kupiti u trgovini, ništa ne može zamijeniti domaće mlince pripremljene s ljubavlju i strpljenjem. Uz samo nekoliko sastojaka i malo truda, možete napraviti savršene domaće mlince – baš onakve kakve su radile naše bake!

Sastojci za mlince:

  • 50 dag glatkog brašna (možete koristiti i pola glatkog, pola oštrog)
  • 2 cijela jaja
  • 2 dcl mlačne vode
  • Prstohvat soli (po želji)

Priprema: U veću posudu stavite brašno i sol. Dodajte jaja i mlačnu vodu te sve dobro promiješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Po potrebi dodajte još malo vode ako je tijesto previše suho ili brašna ako je ljepljivo. Miješajte dok ne postane mekano i elastično. Pokrijte tijesto kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 20 minuta. Ovo će mu pomoći da postane podatno i lakše za razvaljati. Na pobrašnjenoj površini podijelite tijesto na nekoliko manjih kuglica. Svaku kuglicu razvaljajte. Pokušajte da ne bude previše debelo, ali pazite da ne bude ni previše tanko, kako bi mlince kasnije mogli lijepo ispeći.

Na dobro zagrijanu suhu tavu stavite razvaljano tijesto i pecite s obje strane dok ne dobiju zlatno smeđu boju i pojave se tamne točkice. Pecite svaki komad oko 1-2 minute sa svake strane. Pečene mlince stavite na krpu da se ohlade. Ako želite, možete ih pokriti kako bi ostali mekani. Ove mlince možete natrgati na manje komade, preliti s malo vruće vode ili sokom od mesa, a zatim poslužiti uz pečenu puricu, patku ili svinjetinu.

Ključne riječi

Komentara 1

TI
Tinček
15:13 20.03.2025.

Dobar recept. Mlinci bez jaja se raspadnu i nisu za pod zub.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije