Teranino je istarski liker spravljen od vina teran po kojem je i dobio to ime. Teran je poznato istarsko vino, a teranino u Istri spravlja skoro svako domaćinstvo koje uzgaja tu sortu grožđa i pravi teran. Liker ima i zemljani okus terana, ali posve egzotičnu voćnu notu, a dodavanje i do desetak vrsta začina daje mu širok spektar vrlo različitih okusa. Ovaj zanimljivi liker u kulturi pijenja smatra se kratkim pićem, primjerice kao aperitiv.
Ovaj liker vrlo je lako napraviti i kod kuće, a blog Srce od čokolade ima odličan recept.
VEZANI ČLANCI:
Sastojci:
– 1 litra kvalitetnog crnog vina ( najbolje istarski teran )
– 3 dcl ruma
– 400 g šećera
– 1 vrećica vanilin šećera
– 1 limun
Priprema: U lončiću pomiješajte vino i rum. Lončić stavite na štednjak da zavrije. Kad tekućina zavrije, dodajte šećer, vanilin šećer, naribanu koricu i iscijeđeni sok od limuna. Po mogućnosti koristite limun iz ekouzgoja ili domaći limun. Kuhajte na laganoj vatri da se šećer i vanilin šećer rastope. Zatim liker dobro ohladite pa ga ulijte u čiste i suhe staklene boce i dobro začepite plutenim čepom. Držite ga na mračnom, suhom i hladnom mjestu.
Napravite fritule kod kuće: Imamo savršeni recept s kojim nema ''dizanja'' tijesta i gotove su za čas!