Sekeli gulaš je najjednostavniji kompletan ručak koji zimi kuhamo od kiselog zelja i svinjetine. Može se jesti s pire krumpirom, restanim ili s kuhanim krumpirom, dok neko ovo jelo jedu uz kruh ili knedle od kruha, a može se i pripremati u običnom loncu ili u ekspres loncu, a više će nalikovati saftu nego gulašu.
Vrlo je jednostavan za pripremiti, još je bolji kad se podgrije sljedeći dan, a ukupna priprema traje samo sat i pol.
VEZANI ČLANCI:
Sastojci (za 4 osobe):
- 1 kg masnije svinjetine (npr. lopatica ili vratina, s kostima ili bez, može se koristiti carsko meso, svinjski rep, potrbušina)
- 1 kg ribanog kiselog zelja
- 1 žlica masti ili 2 žlice ulja
- 1 crveni luk
- 1 žlica mljevene slatke crvene paprike
- 1 žličica soli
- 1 lovor list
- 1 dl bijelog vina
Priprema: U lonac stavite mast ili ulje i nasjeckani crveni luk, pa stavite na srednju vatru da zažuti. Meso narežite na podjednake manje komade, kockice. Kad je luk dobio boju, dodajte meso neka se dinsta, uz povremeno miješanje. Tek kad ispari sva voda, a meso dobije lijepu smećkastu boju (kao na fotografiji gore), pospite ga mljevenom slatkom crvenom paprikom i dodajte kiselo zelje. Prema osobnom ukusu kiselo zelje možete isprati prije dodavanja. Promiješajte zelje i meso, dodajte 1 lovor list i vode toliko da prekrije zelje te 1 dl bijelog vina.
Kuhajte sljedećih sat vremena na srednjoj vatri, povremeno protresite ili promiješajteAko zelje prejako kuha, smanjite vatru – treba krčkati. Nakon sat vremena probajte je li zelje dovoljno kuhano, pa ako je skinite s vatre. Ako nije, kuhajte koliko još treba. Tekućina treba ispariti do pola – zelje i meso ne trebaju “plivati” u tekućini. Sekeli gulaš poslužuje se sam, s krumpirom ili žgancima.
Jednostavan trik kako brzo i lako dobiti savršeno tanko narezane komade luka: