Uskoro nam kreće fašničko vrijeme, a krafne su neizostavan dio toga. Punjene marmeladom, čokoladom ili prazne, odluka je na vama, a mi imamo recept uz koji će vam svaki put ispasti savršeno. Samo nekoliko sastojaka i malo dobre volje dijeli vas od vrućih, domaćih krafni.
Sastojci:
- 2 jaja
- 3 dl mlijeka
- 100 g margarina
- 20 g kvasca
- 3 žlice šećera
- 1 žličica soli
- malo ruma
- naribana korica limuna
- brašno 650-700 g
- ulje za prženje
- šećer u prahu za posipanje
VEZANI ČLANCI:
Priprema:
1. U malo mlakog mlijeka razmutite kvasac s malo šećera i malo brašna te ostaviti na toplom da nadođe.
2. Umutite jaja i šećer te dodajte sol, rastopljeni margarin, nadošli kvasac, rum i koricu limuna.
3. Kad se sastojci sjedine dodajte nekoliko žlica brašna, izmiješajte, dodajte malo mlijeka i tako do kraja stavljajte naizmjenično brašno i mlijeko. Brašno dodavati postupno da se umijesi glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu. Tijesto treba biti elastično.
4. Pokriti krpom i ostaviti na toplom da se tijesto udvostruči. Ponovno ga umijesiti, ali ne lupati već povlačiti žlicom prema gore i ostaviti da još jednom naraste.
5. Tijesto istresti na pobrašnjenu radnu površinu, umijesiti ga i ostaviti da se odmara 15-ak minuta.
6. Tijesto razvaljati na 1 cm debljine i vaditi krugove čašom. Ostaviti da narastu 20 min (nakon 10-ak min okrenuti i ostaviti još 10-ak min).
7. U duboku posudu stavite ulje i zagrijte ga (ulje ne smije biti previše zagrijano jer će krafne brzo izgorjeti)
8. Nadošle krafne stavite u vruće ulje, prevrnute u odnosu na ono kako su stajale na stolu, stranu koja je bila prema gore prvu pržite.
9. Od ove količine dobiti ćete oko 30 krafni. Uživajte!
Gdje se može nabaviti dobar recept za fritule?