Bez pečenja!

RECEPT DANA Za sve slatkoljupce: Tart od čokolade i karamele

@natalija_mysticcakes
25.09.2024.
u 09:30

Tart ohladite u hladnjaku da se svi slojevi stvrdnu, a prije kušanja ostavite da malo odstoji na sobnoj temperaturi za potpuni užitak.

Ovaj tart od čokolade i karamele sastoji se od podloge od keksa s maslacem i čokoladom, sloja neodoljive slane karamele, čokoladnog ganachea od tamne i mliječne čokolade, a sve to ukrašeno je nježnom mascarpone kremom s okusom vanilije. Savršen je za sve prigode, a oduševit će slatkoljupce svojim nevjerojatnim okusom. Recept je podijelila food blogerica @natalija_mysticcakes. Uživajte! 

Sastojci

Za podlogu:

  • 100 g maslaca
  • 50 g čokolade za kuhanje
  • 300 g mljevenog keksa (petit, plazma i sl.)
  • 1 žlica kakaa
  • 50 ml mlijeka

VEZANI ČLANCI: 

Za karamel:

  • 200 g šećera
  • 120 g neutralnog mliječnog vrhnja za kuhanje (20% m.m.)
  • 90 g maslaca
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica arome vanilije

Za čokoladni ganache:

  • 120 ml slatkog vrhnja
  • 60 g čokolade za kuhanje
  • 60 g mliječne čokolade

Za mascarpone kremu:

  • 120 g mascarponea
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 1 žličica arome vanilije
  • 100 ml slatkog vrhnja

GALERIJA: Napravite sladoled kod kuće - bez aparata: Otkrivamo i kako da ostane kremast!

1/6

Priprema: Za podlogu u lončiću otopiti maslac sa čokoladom i ostaviti sa strane da se ohladi. Kekse sameljite i pomiješajte s kakaom. Dodajte ohlađeni otopljeni maslac sa čokoladom i dobro promiješajte. Na kraju dodajte mlijeko i sve još jednom dobro promiješajte. Uzmite kalup za tart promjera 23 cm, istresite smjesu za podlogu i dobro je utapkajte rukama po cijeloj površini, tako da pokrije i rub kalupa. Ako radite u kalupu za tortu, podignite podlogu barem 1,5-2 cm u visinu. Ovako napunjenu podlogu stavite u hladnjak dok pripremate karamel.

Karamela: U lonac  stavite šećer, stavite na štednjak na srednju vatru i miješajte dok se sav šećer ne otopi. To će trajati 10-15 minuta. Pazite da ne potamni previše! Čim dobijete lijepu bakrenu boju karamela, maknite ga s vatre, a ako ostane još koja grudica neotopljenog šećera, ne brinite - karamel dugo zadržava toplinu, pa samo miješajte dok se sav ne otopi. Sada u karamel dodajte maslac izrezan na kockice, malo promiješajte i odmah ulijte vrhnje za kuhanje. U ovoj fazi će se karamela zapjeniti, a zatim opet stvrdnuti – ne brinite, tako treba biti. Samo vratite na vatru i miješajte pjenjačom dok se opet sve ne otopi i poveže u glatku smjesu. Maknite s vatre, dodajte žličicu soli i aromu vanilije te dobro promiješajte. U šalicu odvojite malo karamele za ukrašavanje (2-3 žlice) a ostatak karamele prelijte preko podloge i vratite u hladnjak da se stegne dok pripremate ganache.

VEZANI ČLANCI: 

Čokoladni ganache: Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, maknite s vatre i dodajte obje vrste čokolade izlomljene na kockice. Pustite da tako odstoji minutu pa dobro miješajte dok se sva čokolada ne otopi i dobijete sjajni ganache. Odmah toplo preliti preko karamela i razmazati žlicom do rubova tarta. Vratite u hladnjak da se ganache stegne.

Mascarpone krema: Mascarpone sobne temperature pomiješajte sa šećerom u prahu i aromom vanilije. Slatko vrhnje samo malo umutiti da bude mekše, a u mascarpone dodavati žlicu po žlicu i lagano ručno miješati. Krema ne smije biti pregusta, već kremasta. Puniti vrećicu kremom, staviti željeni nastavak i ukrasiti tart. Ako ste karamel odvojili za ukrašavanje, zagrijte ga par sekundi u mikrovalnoj ako se stvrdnuo da opet postane tekuć i uz pomoć žlice prelijte preko kreme. Tart ohladite u hladnjaku da se svi slojevi stvrdnu, a prije kušanja ostavite da malo odstoji na sobnoj temperaturi za potpuni užitak.

Čokoladni keksi od samo pet sastojaka pravi su hit na internetu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije