Ovaj tart od čokolade i karamele sastoji se od podloge od keksa s maslacem i čokoladom, sloja neodoljive slane karamele, čokoladnog ganachea od tamne i mliječne čokolade, a sve to ukrašeno je nježnom mascarpone kremom s okusom vanilije. Savršen je za sve prigode, a oduševit će slatkoljupce svojim nevjerojatnim okusom. Recept je podijelila food blogerica @natalija_mysticcakes. Uživajte!
Sastojci
Za podlogu:
- 100 g maslaca
- 50 g čokolade za kuhanje
- 300 g mljevenog keksa (petit, plazma i sl.)
- 1 žlica kakaa
- 50 ml mlijeka
VEZANI ČLANCI:
Za karamel:
- 200 g šećera
- 120 g neutralnog mliječnog vrhnja za kuhanje (20% m.m.)
- 90 g maslaca
- 1 žličica soli
- 1 žličica arome vanilije
Za čokoladni ganache:
- 120 ml slatkog vrhnja
- 60 g čokolade za kuhanje
- 60 g mliječne čokolade
Za mascarpone kremu:
- 120 g mascarponea
- 1 žlica šećera u prahu
- 1 žličica arome vanilije
- 100 ml slatkog vrhnja
GALERIJA: Napravite sladoled kod kuće - bez aparata: Otkrivamo i kako da ostane kremast!
Priprema: Za podlogu u lončiću otopiti maslac sa čokoladom i ostaviti sa strane da se ohladi. Kekse sameljite i pomiješajte s kakaom. Dodajte ohlađeni otopljeni maslac sa čokoladom i dobro promiješajte. Na kraju dodajte mlijeko i sve još jednom dobro promiješajte. Uzmite kalup za tart promjera 23 cm, istresite smjesu za podlogu i dobro je utapkajte rukama po cijeloj površini, tako da pokrije i rub kalupa. Ako radite u kalupu za tortu, podignite podlogu barem 1,5-2 cm u visinu. Ovako napunjenu podlogu stavite u hladnjak dok pripremate karamel.
Karamela: U lonac stavite šećer, stavite na štednjak na srednju vatru i miješajte dok se sav šećer ne otopi. To će trajati 10-15 minuta. Pazite da ne potamni previše! Čim dobijete lijepu bakrenu boju karamela, maknite ga s vatre, a ako ostane još koja grudica neotopljenog šećera, ne brinite - karamel dugo zadržava toplinu, pa samo miješajte dok se sav ne otopi. Sada u karamel dodajte maslac izrezan na kockice, malo promiješajte i odmah ulijte vrhnje za kuhanje. U ovoj fazi će se karamela zapjeniti, a zatim opet stvrdnuti – ne brinite, tako treba biti. Samo vratite na vatru i miješajte pjenjačom dok se opet sve ne otopi i poveže u glatku smjesu. Maknite s vatre, dodajte žličicu soli i aromu vanilije te dobro promiješajte. U šalicu odvojite malo karamele za ukrašavanje (2-3 žlice) a ostatak karamele prelijte preko podloge i vratite u hladnjak da se stegne dok pripremate ganache.
VEZANI ČLANCI:
Čokoladni ganache: Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, maknite s vatre i dodajte obje vrste čokolade izlomljene na kockice. Pustite da tako odstoji minutu pa dobro miješajte dok se sva čokolada ne otopi i dobijete sjajni ganache. Odmah toplo preliti preko karamela i razmazati žlicom do rubova tarta. Vratite u hladnjak da se ganache stegne.
Mascarpone krema: Mascarpone sobne temperature pomiješajte sa šećerom u prahu i aromom vanilije. Slatko vrhnje samo malo umutiti da bude mekše, a u mascarpone dodavati žlicu po žlicu i lagano ručno miješati. Krema ne smije biti pregusta, već kremasta. Puniti vrećicu kremom, staviti željeni nastavak i ukrasiti tart. Ako ste karamel odvojili za ukrašavanje, zagrijte ga par sekundi u mikrovalnoj ako se stvrdnuo da opet postane tekuć i uz pomoć žlice prelijte preko kreme. Tart ohladite u hladnjaku da se svi slojevi stvrdnu, a prije kušanja ostavite da malo odstoji na sobnoj temperaturi za potpuni užitak.
Čokoladni keksi od samo pet sastojaka pravi su hit na internetu!