mljac!

RECEPT DANA Želite pripremiti originalne samoborske kremšnite? Evo u čemu je njihova tajna!

Sandra Šimunović/Pixsell
06.01.2024.
u 11:00

Treba znati točno koliko dugo miksati smjesu, ako predugo ostane na vatri, postaje gušća i to onda nije samoborska kremšnita.

Slastičarnica 'U prolazu' koja je već dvadesetak godina nezaobilazno mjesto svima koji dolaze u Samobor (a mnogi tamo dolaze samo da bi kod njih pojeli najbolje kremšnite na svijetu) proizvede nekoliko stotina kremšnita dnevno. Pozivamo vas da se i sami okušate u pripremi ove kultne slastice po originalnom receptu iz slatičarnice "U prolazu" kojeg je s nama podijelila iskusna slastičarka, Ivančica Vitko.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Za kremu:

  • 3 l mlijeka
  • 24 jaja 
  • 21 dag glatkog brašna
  • 75 dag šećera
  • 2 žlice vanilin šećera

VEZANI ČLANCI: 

Za 2 lista kora:

  • 1 kg brašna
  • 1 kg margarina
  • sol
  • voda

Priprema:

Za kore zamijesite tijesto od navedenih sastojaka te preklopite četiri puta, kao kad se radi lisnato tijesto, pustite da malo odstoji pa ispecite u pećnici (možete kupiti i gotove kore ukoliko niste vični pripremi tijesta). Nakon toga pripremite kremu. Mlijeko ulijte u lonac i stavite na jaku vatru, a kad zakipi, izuzmite svije šeflje i stavite tu količinu mlijeka u 24 žumanjka te pjenasto zamutite.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Postupno dodajte brašno i stalno miješajte kako ne bi nastale grudice. Potom ostatak mlijeka ubacite u smjesu s jajima i stavite na najjaču vatru dok ne zakipi. Tako mora kipjeti 12 do 15 minuta dok se krema ne zgusne. Cijelo vrijeme miješajte pjenjačom kako ne bi zagorjelo dno. Napravite i snijeg od bjelanjaka, pet minuta miješajte bez šećera, a potom ubacite šećer i miješajte još pet minuta.

Kremu od žumanjaka ubacite u bjelanjak i promiješajte te sve prelijte po jednom listu kora i potom drugu koru stavite na vrh. Pospite šećerom u prahu, poslužite tek nakon sat, dva. Ova količina sastojaka dovoljna je za 42 kremšnite.

Napravite fritule kod kuće: Imamo savršeni recept s kojim nema 'dizanja' tijesta i gotove su za čas

 

Komentara 7

CH
chemica
15:46 06.01.2024.

Valjda, domaća jaja? To mi je jedino ostalo u uspomeni kad sam ih prvi put probao prije tridesetak godina.

GE
geler203
09:32 07.01.2024.

A gdje su tu šnite? Ja vidim kocke.

JU
JustinCase
22:11 06.01.2024.

Meni iskreno i nisu bas nesto socijalne. Jaja se osjete previse. Mozda bi trebalo pojacati vanilijom ili nekom aromom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije