LJETO NA TANJURU

RECEPT DANA I prije nego što sazriju mogu biti prava poslastica: Pohane zelene rajčice spremaju se brzo i lako!

shutterstock
13.07.2024.
u 14:35

Rajčice se najčešće pohaju na dva načina, u kukuruznom brašnu ili krušnim mrvicama s jajetom, a odlično prijaju uz osvježavajuću salatu od krastavaca i vrhnja

Pohane zelene rajčice tradicionalno su jelo američkog Juga koje je proslavila istoimena knjiga slavne spisateljica Fannie Flagg, po kojoj je kasnije snimljen i film. Priča je to o prijateljstvu i ljubavi, o skromnim i dobrim ljudima, koji svakodnevno svladavaju različite životne prepreke. Većina radnje odvija se u malenoj zalogajnici u kojoj su glavni specijalitet upravo pohane zelene rajčice.

S obzirom da je riječ o namirnici koja je danas rasprostranjena u čitavom svijetu, i vi je možete pripremiti u svojoj kuhinji. Doduše, samo ako imate vlastiti vrt ili pouzdanog prodavača na tržnici koji će vam biti spreman prodati rajčice prije nego što potpuno sazriju jer ih je u zelenom obliku malo ih je teže pronaći u trgovačkim centrima.

VEZANI ČLANCI

Prema originalnom receptu iz knjige Fannie Flagg, za jednu osobu potrebna vam je jedna zelena rajčica srednje veličine koja se reže na kriške debljine pola centimetra. Svaka kriška se posoli i popapri po želji, nakon čega se uvalja u bijelo kukuruzno brašno te prži na masti od koja vam je ostala pržene slanine koji kasnije možete poslužiti uz rajčice. Dakako, nećete pogriješiti ni ako rajčice pržite na ulju.

Kada postanu svjetlo smeđe s obje strane, rajčice su gotove, a najbolje su kada se jedu tople.

GALERIJA Ovo ne možemo ni zamisliti: Evo kakva se sve hrana nudi u McDonald's restoranima diljem svijeta

1/16

Rajčice možete pripremiti i na drugačiji način, u kombinaciji s jajima i krušnim mrvicama. U tom slučaju neka kriške budu malo deblje, oko centimetra. Umočite ih u razmućeno jaje, zatim uvaljajte u krušne mrvice i pržite na masti ili ulju.

Ovu južnjačku poslasticu poslužite uz tartar umak ili osvježavajuću salatu od krastavaca i vrhnja.

Ako ne volite rajčice, na isti način možete pržiti i pohati većinu drugih vrsta povrća, kao što su tikvice, patlidžan, celer itd.

Kad je pak riječ o zelenim rajčicama, pohanje nije jedini način na koji ih možete spremati. Idealne su za pripremu pekmeza, a možete ih i ukiseliti te uživati u njima tijekom čitave zime.

VIDEO Dečko ju je nazvao debelom pa je prekinula s njim: 'Izgubila sam 30 kilograma i zablistala!'

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar ljutapizza
ljutapizza
16:35 13.07.2024.

Zdravu i perfektnu namirnicu (voćku) kao što je pomidora (pomme d'ore-zlatna jabuka), rajčica (iz rajskog vrta), paradajz (paradiso-raj) upropastiti prženjem, mogu samo "intelektualci" s američkog juga 😏 p.s. knjiga je odlična

Avatar Ponikvarac
Ponikvarac
15:52 13.07.2024.

Hm, sve što je dobro dođe iz Amerike. Kako to?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije