Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ukusna hrana

Restoran Arigato: Izvorna japanska kuhinja koja nudi jela i izvan kruga sushija

Sandra Šimunović/Pixsell
01.02.2022.
u 00:30

Vidio sam da u Zagrebu ima i nekoliko odličnih japanskih restorana, no ipak sam primijetio da postoji prostor u kojem se moglo još nešto ponuditi – kaže vlasnik Arigata

Dugu već povijest ima japanska kuhinja u Zagrebu, međutim, isto se mora priznati, prosječan će je Zagrepčanin ponajprije poistovjetiti sa sushijem. Tradicionalni se japanski zalogaj čvrsto uhvatio u metropoli, odavno već odškrinuvši vrata za sve bogatstvo koje nudi kuhinja Zemlje Izlazećeg Sunca. Ali, ta se vrata nisu do kraja otvorila. Sve donedavno.

U Berislavićevoj ulici otvorio se nedavno Arigato, restoran tradicionalne japanske kuhinje, dakle, koji se ne oslanja prije svega na sushi. Prostor u Berislavićevoj dobro je poznat, izmjenjivalo se u tom prostoru već nekoliko lokala, a kako se čini iz ovih prvih desetak dana, Arigato bi konačno mogao biti onaj koji se tamo zadržati poduže. Izgleda da je gospodin Minami, vlasnik restorana koji ima i nadimak Ćiro, pogodio formulu koja će publiku privući upravo ovamo, u izborom prebogatom zagrebačkom centru.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Japanska djeca su najsretnija na svijetu! Evo što rade njihovi roditelji drugačije:

1/6

– Kada sam prije 20 godina prvi put posjetio Zagreb, vaša zemlja još nije bila u Europskoj uniji, ponuda nije bila osobito bogata, bilo je malo ideja što bi se ovdje moglo raditi – počeo je svoju priču gospodin Minami, koji je New York, u kojem je dugo radio, zamijenio hrvatskom metropolom.

– Sada je došlo vrijeme da napravim promjenu u svojem životu, a kako mi je supruga Hrvatica, a upoznali smo se dok sam radio u New Yorku, shvatio sam da ulaskom u EU Zagreb i Hrvatska nude neke nove prilike. Vidio sam da ovdje sada postoji bogata gastronomska ponuda te da ima i nekoliko odličnih japanskih restorana, no ipak sam primijetio da postoji prostor u kojem se moglo još nešto ponuditi – kaže nam vlasnik Arigata.

Tradicija za povoljnu cijenu

Ono što je odlučio ponuditi Zagrepčanima i njihovim gostima jest tradicionalna japanska kuhinja, u koju, dakako, spada sushi, ali u kojoj je niz jela intrigantnih okusa.

– Ponuda je u restoranima koji nude japanska jela nesporno kvalitetna, no učinilo mi se da se mahom radi o cjenovno dosta visoko postavljenoj ponudi. Publike očito ima pa sam odlučio ponuditi našu tradiciju za povoljnu cijenu. A ta povoljna cijena mora uključivati originalne okuse naših jela, kaže gospodin Minami.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

U Arigatu tako nema prilagođavanja ili modifikacija tog autentičnog okusa ili arome da bi se podilazilo postojećem okusu publike, već se inzistira da ponuđena jela budu upravo onakva kakva bi vam ponudili u Japanu. Čini se da je ta procjena bila sasvim točna.

– Nisu mi baš vjerovali da možemo proći, smatrali su da nema prostora za tako nešto, ja sam mislio drukčije, vidjet ćemo kako će ići dalje, prvi su tjedni uvijek dobri kada se radi o nečemu novom, ali vidjet ćemo nakon nekoliko mjeseci. Iako, imam povjerenja da će nas publika u Zagrebu prihvatiti – govori nam novi zagrebački ugostitelj Minami.

24.01.2022., Zagreb, Interijer restorana Arigato. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Ambijent Arigata je ugodan, rekli bismo i vrlo ugodan. Zidovi s kojih je otučena žbuka uobičajen su detalj interijera domaćih lokala, a ovdje, u površinom ne prevelikom interijeru, pridonose osjećaju ugode. Prostor je podijeljen u dva djela, a manji može služiti za privatna druženja ili objede. U većem je prostoru i šank, dovoljno velik da se na njemu može objedovati, primjerice, surfajući, priključci su lako dostupni. Sigurno će se ionako već konstantna fluktuacija još i pojačati kada se otvori terasa ispred restorana. Za sada gosti koji nemaju naviku rezervirati stol, što je ovih prvih dana praktički obveza zbog broja gostiju, želju za japanskom kuhinju iz Arigata mogu zadovoljiti putem dostave Wolt. Ipak, preporučili bismo rezervaciju, jer većina je jela s menija namijenjena konzumaciji dok su topla ili vruća. Kao, primjerice, ramen, a u ponudi je tradicionalni ili tantanmen (začinjeni) i bila bi šteta probati ga hladnoga. Tantanmen, u koji idu temeljac od svinjetine, mljeveno meso, mikrozelena salata, soja-umak, miso pasta, rezanci i shriracha umak, doista je izvrstan.

24.01.2022., Zagreb, Interijer restorana Arigato. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Ramen je sve popularnije jelo u Zagrebu i može se bez previše krzmanja tvrditi da će ovo biti jedno od prometnijih mjesta kada je riječ o konzumaciji te japanske juhe. I pri tome, kada kažemo “začinjen”, to doista i jest tako pa oprez s prvim zalogajima. Zaista sjajno i bogato jelo. I za sljedeća jela koja smo probali simpatični Ćiro kaže da se svi njihovi sastojci koji ne uvjetuju svježinu, primjerice začini i riža, nabavljaju izravno iz Japana. Preporučujemo da se o začinima raspitate kod osoblja restorana, a izdvajaju se neki koje smo prvi put vidjeli i kušali, a takvih su karakteristika da i vrlo mala količina gotovo potpuno mijenja okus i karakter jela.

Matcha mousse od zelenog čaja

Probali smo i teriyaki chicken, još jedno jelo koje nije nepoznato domaćoj publici. Međutim, jelo od pržene piletine s dodatkom sezama i, dakako, umaka teriyaki s prilogom od riže i zelenog povrća koje ćete dobiti u Arigatu doista je nevjerojatno dobro. Hrskava piletina kojoj upravo sezam daje svojevrstan iskorak prema okusima teriyaki umaka iznimno je lagana, ali okusima bogata i dovoljno zasitna pa je, ako ste došli na cijeli objed, doista opravdano što se u meniju i nudi kao glavno jelo. Jela “don” trebala bi biti dostatna za ručak. Treba spomenuti i da se radi o cijeni od tek 68 kuna što je, s obzirom na kvalitetu i okuse, doista poštena ponuda. Ali naš domaćin Ćiro kaže da je apsolutni favorit među gostima njegova restorana – tempura.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Mnogi već vjerojatno znaju da je tempura japanska smjesa koja se koristi za prženje povrća i morskih plodova, izuzetno je lagana, a hrani mijenja teksturu i čini je hrskavom. Na tanjuru tempure naći ćemo kozice, bijelu ribu i povrće s umakom s kojim čini doista ukusan objed pa nije nimalo čudno da se radi o trenutačno najpopularnijem jelu. Ono, doduše, s cijenom od 110 kuna jest  jedno od najskupljih na meniju, no Ćiro nas uvjerava kako se i dalje radi o najpovoljnijem omjeru za takvo jelo koje ćemo naći u metropoli. Svakako treba preporučiti i jednu od dvije vrste gyoza, ali pogotovo oradu, koju će mnogi uspoređivati s onima u boljim ribljim restoranima. Ne zaboravite desert, vjerujemo da će matcha mousse, koji se radi od zelenog čaja i slatkog vrhnja, steći brojne poklonike, pogotovo kada stignu topliji dani.

U Arigatu nude jednostavnu, ali konkretnu vinsku kartu. Ima ondje domaćih dobrih vina poput Degrassijeve Malvazije, pošipa Merga Vista Black Island Winery sa Smokvice na Korčuli, ali i, recimo, austrijskog rizlinga Domaene Gobbelsburg, što se bijelih vina tiče. A onda su tu i Bolfanov cabernet sauvignon Primus ili Korlatov merlot, među ostalima. Ljubitelji piva bit će zadovoljni ponudom Crafter’sa, no ništa bez sakea. Nudi ga se nekoliko vrsta, poput Shirayakija ili Gekkeikanova Traditionala, odnosno The Finest Sakea.

Kiropraktičar otkrio: Ove poze za spavanje opasne su za zdravlje!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije