Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prevara

Roba s greškom mora biti vidljivo izdvojena

šoping
Pixsell
12.05.2011.
u 15:33

Oštećena odjeća ne može se prodavati s onom koja je na sniženju, za takav prekršaj trgovcu može biti izrečena kazna do 100 tisuća kuna

Čitateljica M.S. (podaci poznati redakciji) neugodno se iznenadila kada je u jednoj poznatoj trgovini u velikom zagrebačkom trgovačkom centru kupila majicu na sniženju.

Naime, stigavši kući vidjela je da je majica poderana, međutim kada ju je pokušala zamijeniti rekli su joj da robu kupljenu na sniženju ne mijenjaju i da to nikako nije roba s greškom.

– Dala sam si truda i otišla do štendera gdje je roba na kojoj piše sniženje. Popusti su do 70 posto i zaista ima dobre, markirane robe, ali gotovo svaki artikl ima oštećenje, što nigdje nije navedeno. Piše samo rasprodaja, a ne i roba s greškom. Osjećam se prevareno i izigrano te se pitam kako to trgovina smije raditi – kaže čitateljica.

Kupci u zabludi

Odgovor stručnjaka jasan je – ne smiju jer je riječ o prekršaju Zakona o zaštiti potrošača, potvrdila nam je Nela Kovačević, voditeljica splitskog savjetovališta Saveza udruga za zaštitu potrošača. Roba s greškom mora biti jasno označena i fizički odvojena od druge robe koja se u trgovini prodaje.

– Točno je da se takva roba ne može zamijeniti, ali kupac mora točno znati kakvu robu kupuje, u protivnom ga se dovodi u zabludu – ističe N. Kovačević.

Prijava inspektoratu

Sniženje i roba s greškom nisu iste kategorije – roba može biti snižena jer je kraj sezone ili je riječ  o starim zalihama, ali to ne podrazumijeva da ima i grešku. Roba na sniženju ili rasprodaji mora imati istaknutu staru i novu, umanjenu cijenu, a kad je riječ o akcijskoj prodaji, primjerice, uz sniženje cijene na blagajni, također treba biti jasno vidljivo kolika joj je cijena i za koliki postotak se ona umanjuje pri plaćanju.

– Način prodaje robe s greškom koji ste opisali kupca dovodi u zabludu. On može trgovca upozoriti na to da krši zakon i da mora propisno odvojiti i označiti robu s greškom, u protivnom ga može prijaviti inspekciji – upućuje N. Kovačević.

Inspekcija može privremeno zabraniti pružanje usluga trgovini, a kazne su, prema Zakonu o zaštiti potrošača, članak 144., od 10.000 kuna do čak 100.000 kuna.

Ključne riječi

Komentara 1

AG
Agramer198
03:34 13.05.2011.

Nemojte gospođo biti lijeni neg ih prijavite... Jesmo tulavi, ali nismo pak toliki majmuni..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije