PROMO

Romantični i uvijek dinamičan Rovinj

Rovinj
Foto: TZG Rovinja
1/7
PR
Autor
PR članak
02.12.2014.
u 14:45

U Rovinju vam neće biti dosadno jer ondje se stalno nešto događa, a povijesni spomenici i odlična gastronomija upotpunit će doživljaj

Romantični Rovinj poznato je mjesto za odmor. Privlači ponajprije idiličnom i odlično očuvanom povijesnom gradskom jezgrom i bujnim zelenilom. U Rovinju možete šetati uskim uličicama, istraživati fasade zbijenih kuća i njihovih dvorišta, predahnuti na malenim trgovima ili popiti kavu u nekom od brojnih kafića. Taj romantični urbanistički sklop zapravo je nastao iz potrebe jer je grad podignut na otoku, koji je tek protekom vremena povezan s kopnom. Put će vas svakako nanijeti do najveće atrakcije Rovinja, impozantne barokne crkve sv. Eufemije, čiji zvonik strši iznad grada i dominira njegovom vizurom.

Bogata tradicija i kultura Rovinja, stari dio grada, zaštićene zelene površine, jedinstvena park-šuma Zlatni rt, 16 otoka, otočića i hridi ispred rovinjske obale, ornitološki rezervat močvare Palud s više od 200 vrsta ptica, geološki spomenik svjetske vrijednosti kamenolom Monfiorenzo - samo su neki od razloga da dođete u Rovinj. U Rovinju možete obići muzej “Kuća o batani” koji priča priču o rovinjskim ribarima i njihovu specifičnom brodiću “batani”. Ljepotu Rovinja posebno su cijenili umjetnici koji su prije više od pola stoljeća osnovali likovnu koloniju, slikali rovinjske motive, a tako nastale slike izlažu u umjetničkoj rovinjskoj ulici Grisiji. Djela starih majstora i djela suvremene umjetnosti možete razgledati u Zavičajnom muzeju, smještenom u baroknoj palači grofova Califfi, a ljubiteljima arheologije zanimljivo je starobrončano naselje, nalazište Moncodogno koje potječe iz vremena od 2000 do 1200 godine pr.n.e.

Najmlađe će pak zanimati rovinjski akvarij. U Rovinju ćete, dakako, uživati i u bogatim gastro-okusima tipičnih istarskih delicija - jela od ribe, meso ispod čripnje (peke), ombolo, kobasice, fuži i njoki u šugu od domaće kokoši, maneštra, ovčji sir, tjestenina s tartufima, a sve začinjeno istarskim maslinovim uljem te uz čašu poznatih vina malvazije, terana i muškata. U Rovinju vam neće biti dosadno jer u tom se gradu stalno nešto događa. Tako se, primjerice, od 13. do 17. prosinca održava Božićni sajam rukotvorina, a od 15. do 24. prosinca Božićni sajam knjiga. Dana 15. prosinca otvaraju se dvije zanimljive izložbe, “Filigrani: Srebrna nit od Kosova do Istre” i “Povijest čestitarenja i izložba čestitaka”. Zanimljiva je i manifestacija “Blagdani u kući Batana”, koja počinje 20. prosinca, a od 27. do 31. prosinca održat će se Rovinj Music festival, koji završava spektakularnim dočekom Nove godine. U Rovinju ćete se moći opustiti dugim šetnjama kroz šume i parkove te se baviti sportskim i rekreacijskim aktivnostima.

Bicikliranje i promatranje ptica

Četiri obilježene biciklističke staze, dužine 74 km, omogućuju rekreativcima i ljubiteljima bicikliranja nesmetano uživanje u vožnji i upoznavanju kulturne i prirodne posebnosti rovinjske obale - staza Basilica, staza Limes, staza Rubinum i staza Vistrum. Ljubitelji prirode moći će u močvari Palud, gdje se nalazi specijalni ornitološki rezervat u Istri, u društvu ornitologa uživati u promatranju više od 200 vrsta ptica. Opustiti se možete i u wellness i spa centrima u rovinjskim hotelima.

Želite prijaviti greške?