Za zdravlje

Seks podiže raspoloženje, snižava rizik od raka, regulira cikluse...Zašto ga izbjegavate?

seks
Thinkstock
22.02.2014.
u 21:00

Iako nam je svima dobro poznato da seks utječe na raspoloženje, ova aktivnost zapravo može reducirati simptome kliničke depresije.

SEKS ZA...reguliranje ciklusa

Ako pokušavate regulirati menstrualni ciklus, potrebna vam je gimnastika u krevetu. Žene koje vode ljubav jednom tjedno, osim onog tjedna kad imaju menstruaciju, imaju redovitiji menstrualni ciklus od onih koje to čine rjeđe. I uopće se ne radi o učincima
orgazma, nego o bliskosti koju ostvaruju partneri. Osim toga, učestalo izlaganje muškim feromonima djeluje na ženske hormone koji reguliraju menstrualni ciklus.

SEKS ZA...bolje raspoloženje

Iako nam je svima dobro poznato da seks utječe na raspoloženje, ova aktivnost zapravo može reducirati simptome kliničke depresije. Američki istraživači došli su do zaključka da su žene koje ne koriste prezervativ manje sklone depresiji od onih koje
koriste ovaj tip zaštite. Prema jednoj teoriji, hormoni i prostaglandin, koji se nalaze u spermi, prodiru kroz vaginaln zid i mijenjaju odnos hormon u organizmu žene, pa tako i ublažavaju osjećaj depresije.

SEKS ZA...ublažavanje boli

Neposredno nakon doživljenog orgazma, razina oksitocina je pet puta veća od normalne vrijednosti. To aktivira oslobađanje endorfinahormona koji dokazano ublažava bol – onu u PMS-u kao i bolove u zglobovima. Budući da seksualno uzbuđenje i orgazam podižu razinu kortikosteroida i endorfina, seks zapravo podiže prag boli i djeluje kao analgetik. Stoga biste ubuduće mogli klasični ženski komentar ”Ne večeras, boli me glava!”, početi koristiti kao dobar razlog za seks, umjesto za apstinenciju!

SEKS ZA...zdrave grudi

Brak, djeca i dojenje značajno smanjuju rizik od raka dojke. No znanstvenici tvrde da i redovita seksualna aktivnost može smanjiti rizik od raka kod žena koje nisu rađale. Seks podiže razinu hormona oksitocina i DHA (dehidroepiandrosteron), za koje znanstvenici smatraju da imaju važnu ulogu u prevenciji raka dojke. Tijekom godina, napravljena su brojna istraživanja koja podupiru teoriju o zaštitnoj ulozi spomenutih hormona.

>>Seksualni odnos mijenja strukturu mozga muškarca

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije