Zabrinjavajuće statistike

Šest posto čitatelja samo jednom mjesečno konzumira namirnice bogate ključnim mineralom

MG Mivela
Foto: Šime Zelić/Pixsell
1/6
06.08.2024.
u 15:39

Analizirali smo odgovore koje ste dali u našem istraživanju o magneziju kako bi saznali koliko doista razumijemo naše tijelo i jesmo li svjesni važnosti magnezija za organizam.

Magnezij je mineral od suštinskog značaja za pravilno funkcioniranje ljudskog tijela. Njegova važnost se očituje kroz niz ključnih funkcija u našem tijelu. Magnezij je ključan za normalnu kontrakciju i opuštanje mišića u rukama i nogama, pomažući u sprečavanju grčeva i umora. Također, magnezij pomaže u održavanju elastičnosti mišića i tetiva, što je važno za fleksibilnost zglobova i pokretljivost udova. Njegova protuupalna svojstva mogu pomoći u smanjenju upala u mišićima i zglobovima, poboljšavajući udobnost i pokretljivost.

Magnezij je važan za prijenos živčanih impulsa do mišića u udovima, što je ključno za koordinaciju i preciznost pokreta. Nedostatak magnezija može dovesti do grčeva u mišićima udova, pa je preporučeni unos magnezija ključan za prevenciju neugodnih bolova ili buđenja zbog grčeva u noći. Osim toga, magnezij je važan za zdravlje kostiju jer pomaže u pravilnoj apsorpciji kalcija. Također, igra ključnu ulogu u sintezi proteina, što je važno za rast i obnovu mišića u udovima nakon fizičke aktivnosti. Magnezij sudjeluje u metabolizmu energije, što je važno za održavanje izdržljivosti i snage u mišićima udova tijekom fizičkih aktivnosti, te pomaže u održavanju zdrave cirkulacije krvi, osiguravajući da udovi dobivaju dovoljnu opskrbu kisikom i hranjivim tvarima.


Analiza rezultata istraživanja

No, znamo li dovoljno o učincima magnezija na naše tijelo? Proveli smo ovo istraživanje jer smo se pitali koliko je danas važno razumjeti kako se naše tijelo ponaša i koliko zapravo znamo o ulozi magnezija u održavanju zdravlja. U današnjem svijetu gdje se često zanemaruje važnost minerala, željeli smo saznati koliko je svjesnost o važnosti magnezija prisutna među našim čitateljima te kako se to znanje odražava na njihove svakodnevne navike.
 

Foto: Ivica Galović/Pixsell

 

Demografski podaci

Istraživanje je uključilo 749 sudionika, od kojih su 74% bile žene, a 26% muškarci. Većina sudionika je starija od 50 godina (60%), slijede osobe u dobi od 41 do 50 godina (25%), 31 do 40 godina (11%) te 21 do 30 godina (4%).


Regionalna distribucija

Najveći broj sudionika dolazi iz Središnje Hrvatske (71%), dok su ostale regije zastupljene sa znatno manjim udjelom: Istočna Hrvatska (14%), Južno hrvatsko primorje (7%), Sjeverno hrvatsko primorje (6%) i Gorska Hrvatska (2%).


Znanje o funkcioniranju organizma

Ispitanici su većinom dobro upućeni u osnovne funkcije organizma (39%), dok 38% vrlo dobro razumije funkcioniranje organizma. 17% ispitanika odlično poznaje svoje tijelo, dok 6% ne zna kako organizam funkcionira.
 

Foto: Shutterstock

 

Unos vitamina i minerala

Trećina ispitanika povećava unos vitamina i minerala tek kad osjeti prve simptome (32%), dok podjednako toliko (32%) poduzima mjere prevencije svakodnevnim unosom dodataka prehrani. 23% svakodnevno pazi na unos vitamina i minerala kroz prehranu, a 13% uopće ne vodi brigu o tome.
 

Foto: Večernji list


Poboljšanje općeg zdravlja

Najviše ispitanika (32%) radi sve od navedenog za poboljšanje zdravlja, 31% ne puši i izbjegava stres, dok 22% pazi na unos vitamina i minerala. Manje ispitanika smanjuje konzumaciju alkohola (5%) ili ne čini ništa od navedenog (10%).

 

Reakcija na simptome

Kod pojave simptoma, 46% ispitanika posjećuje liječnika, dok 42% izbjegava liječnički savjet i sami traže načine za osnaživanje imuniteta. Promjenu životnih navika, poput prestanka pušenja i konzumiranja alkohola, primjenjuje 12% ispitanika.


Utjecaj magnezija na zdravlje

Prema ispitanicima, magnezij najviše pomaže u dobrom funkcioniranju mišića (34%) i osiguravanju više energije i jačanju imuniteta (20%). Manje ispitanika ističe utjecaj na živčani sustav i bolji san (6%), laksativan učinak (3%) te regulaciju krvnog tlaka (1%).

 

Foto: Shutterstock


Svijest o manjku magnezija

Većina ispitanika (77%) svjesna je utjecaja manjka magnezija na organizam, dok 23% nije svjesno toga.


Uzroci manjka magnezija

Najveći broj ispitanika smatra da manjak magnezija uzrokuje sve navedeno (39%), dok 26% smatra da je uzrok nedovoljan unos zbog neuravnotežene prehrane. Povećane potrebe tijekom trudnoće, rasta i stresa navelo je 15% ispitanika, a 9% smatra da je starenje uzrok.


Simptomi nedostatka magnezija

Najčešći simptomi nedostatka magnezija prema ispitanicima su grčevi u mišićima (85%), dok 7% ispitanika smatra da su svi navedeni simptomi relevantni. Ostali simptomi uključuju oslabljen imunitet (4%), lošu koncentraciju i glavobolje (2%), nepravilan srčani ritam (1%), depresiju i anksioznost (1%).


Izvori magnezija

Mg Mivela prirodna gazirana mineralna voda prepoznata je kao izvor magnezija od strane 35% ispitanika, dok 22% smatra da su orašasti plodovi i sjemenke bogati magnezijem. Povrće i mahunarke (19%), voće i suho voće (12%), integralne žitarice (6%) i tamna čokolada (6%) su također prepoznati kao izvori magnezija.
 

Foto: MG Mivela


Konzumacija hrane bogate magnezijem

Većina ispitanika (57%) konzumira hranu bogatu magnezijem jednom ili više puta tjedno, dok 29% to čini svakodnevno. Samo 8% ne vodi brigu o unosu magnezija, a 6% konzumira takvu hranu jednom mjesečno.

Rezultati našeg istraživanja pokazuju relativno visok nivo svijesti o važnosti magnezija među ispitanicima, no postoji prostor za dodatno podizanje svijesti o ovom ključnom mineralu, osobito u pogledu specifičnih funkcija i izvora magnezija. Većina sudionika prepoznaje ključnu ulogu magnezija u podršci mišićnoj funkciji, smanjenju upala, regulaciji živčanih funkcija te prevenciji grčeva. No, iako su svjesni važnosti ovog minerala, mnogi ga nažalost unose tek kad osjete prve simptome nedostatka, što ukazuje na potrebu za većim naglaskom na prevenciju i svakodnevnu brigu o zdravlju. Redovita konzumacija magnezija, primjerice redovitim pijenjem MG Mivele, može biti jednostavan i učinkovit način da se osigura dovoljan unos magnezija, čime se podržava opće zdravlje i dobrobit, a tako možemo pomoći našem tijelu i spriječiti nastanak mnogih problema povezanih s nedostatkom magnezija.

Sadržaj nastao u suradnji s MG Mivelom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije