intrigantan pronalazak

Šetajući plažom pronašla je najstariju poruku u boci na svijetu: 'Tekst me šokirao'

@asmythco
26.07.2024.
u 14:30

‘Trebalo nam je otprilike 48 sati da dešifriramo što piše, ali ako dovoljno dugo gledate u nju, počnete vidjeti riječi’.

Dok je šetala obalom New Jerseyja, dizajnerica čestitki Amy Smyth Murphy naišla je na, kako se vjeruje, najstariju poruku u boci na svijetu. 49-godišnjakinja je šetala plažom u Corson's Inlet State Parku u Ocean Cityju kada je na rubu vode primijetila neobičnu bocu. ‘Pomislila sam, 'Ovo je stvarno neobično. Što bi ovo moglo biti?', ispričala je za Philadelphia Inquirer.

Nakon malo istraživanja, utvrdila je da poruka u boci vjerojatno datira iz 1876. godine, što bi je činilo najstarijim primjerkom ove vrste artefakta. Najzanimljivija je bila jedva čitljiva, rukom napisana poruka unutar boce koja je glasila: ‘Jahta Neptun kod Atlantic Cityja, New Jersey. 6. kolovoza - 76.’. Amy vjeruje da '76' označava godinu 1876., kada je poruka napisana.

 

@asmythco Was it Captain Sam? #messageinabottle #fypシ゚viral @newspaperscom ♬ original sound - A Smyth Co

‘Trebalo nam je otprilike 48 sati da dešifriramo što piše, ali ako dovoljno dugo gledate u nju, počnete vidjeti riječi’, rekla je Amy. Počela je istraživati bocu, koja nosi oznaku Barr & Brother Philadelphia, tvrtke koja je staklene predmete proizvodila između 1870. i 1900. godine.

Njezin sljedeći korak bio je pažljivo izvaditi poruku iz boce, što je njezina nećakinja uspjela uz pomoć vadičepa i pincete. Unutra je Amy pronašla posjetnicu poznate tvrtke za instrumente iz Philadelphije, W.G. & J. Klemm, koja datira iz 1800-tih. Na poleđini kartice bila je rukom ispisana poruka koja spominje jahtu Neptun.

VEZANI ČLANCI: 

‘Voljela bih saznati tko je plovio na brodu, tko je bio kapetan, kamo su išli? Je li to bilo putovanje iz zadovoljstva? Ili poslovno putovanje? Puno je pitanja’, rekla je Amy koja je otkrila članak iz 1874. u Philadelphia Inquireru koji spominje kapetana Samuela Galea iz Atlantic Cityja, koji je upravo sagradio jahtu nazvanu 'Neptun', prema klubu Neptune iz tog grada. Jahta je bila popularna za krstarenja i privukla je mnoge izletnike zbog Galeove karizmatične osobnosti.

 

@asmythco Did one of the Klemm brothers write the note? @newspaperscom #messageinabottle #mystery ♬ original sound - A Smyth Co

‘Približavamo se otkrivanju tko je napisao poruku i bacio bocu u ocean’, rekla je. Ipak, zagonetka za Amy još nije završena te je kontaktirala Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda kako bi pokušala potvrditi svoju teoriju. Prema Guinnessu, trenutni rekord za najstariju poruku u boci datira iz 12. lipnja 1886. godine, a pronađena je 2018. na otoku Wedge u Australiji.

‘Čini se da ljudi vole tajanstvenost’, rekla je Amy, ‘Vidjet ćemo koliko informacija možemo izvući iz ove boce i njezine povijesti te kako se povezuje s Philadelphijom i Južnim Jerseyjem’.

Kupila je kožnu jaknu u trgovini rabljenom robom, ali ono što je pronašla u džepu ostavilo ju je u nevjerici:

Komentara 2

MO
montello
09:45 27.07.2024.

Traziti nekog Tko je bacio bocu u more1876 hm

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
01:38 27.07.2024.

Zapravo, poruka je nova, ali je boca stara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije