za sigurnost sviju

Sezona je krpelja: Evo kako ih sigurno odstraniti s vašeg psa i spriječiti ponovno pojavljivanje

shutterstock
15.07.2024.
u 10:30

Neke od bolesti koje prenose krpelji kod pasa uključuju lajmsku bolest, rikeciju, erlihiozu, pjegavu groznicu, anaplazmozu i druge.

Ništa ne unosi strah među ljubitelje prirode poput krpelja. Svake godine čujemo nove informacije o povećanju populacije krpelja i bolestima koje prenose. Ugriz krpelja može izazvati različite probleme, od manjih iritacija do ozbiljnih bolesti poput lajmske bolesti. Problem s krpeljima ne pogađa samo ljude. Dok se mi trudimo izbjegavati grmlje i visoku travu, naši ljubimci nisu svjesni opasnosti koje se kriju. Ako sumnjate da je vašeg psa ugrizao krpelj, slijedite ove veterinarske savjete za uklanjanje parazita i pružanje odgovarajuće njege, piše Best Life

Psi mogu pokupiti krpelje na isti način kao i ljudi, uglavnom na otvorenom, ali i u zatvorenom prostoru ako su krpelje donijele druge životinje ili ljudi. Krpelji se obično nalaze u grmovima, šumama i travnatim područjima, što znači da mogu biti prisutni u vašem dvorištu ili na šetnicama, osobito ako hodate izvan utabanih staza. Krpelji preferiraju topla i vlažna mjesta na tijelu psa, poput područja oko ušiju, očiju, ovratnika, nogu, prstiju i repa.

VEZANI ČLANCI: 

Oni mogu prenijeti opasne bakterije vašem ljubimcu. Ipak, ‘ako se krpelj ukloni unutar 16 sati, značajno se smanjuje rizik od prijenosa bolesti’, kaže  veterinar dr. Gabre Denton. Neke od bolesti koje prenose krpelji kod pasa uključuju lajmsku bolest, rikeciju, erlihiozu, pjegavu groznicu, anaplazmozu i druge. Mnogi od tih problema mogu se liječiti antibioticima koje propisuje veterinar, a za neke bolesti postoje i cjepiva.

Krpelji imaju osam nogu i veličine su od nekoliko milimetara. Kada se napiju krvi, njihov trbuh se nadima. Obično su smeđe, crvene ili crne boje.

Kako ukloniti krpelja s pasa?

Pripremite potrebne zalihe: pincetu s finim vrhom ili alat za vađenje krpelja, rukavice, antiseptičke maramice, vrećicu s patentnim zatvaračem ili posudu s poklopcem, alkohol i poslastice za umirivanje psa.

GALERIJA: Veterinarka upozorava: 'Ovih osam vrsta pasa ima najgore zdravstvene probleme'

1/10

Pronađite krpelja: Nosite rukavice kako biste se zaštitili od infekcija. Razdvojite krzno psa kako biste otkrili krpelja, koristeći dobro osvjetljenje.

Uhvatite pincetom: Uhvatite krpelja što je bliže moguće psećoj koži pincetom ili alatom za uklanjanje krpelja. Nemojte okretati ili trzati krpelja; izvucite ga ravno sporim, ujednačenim pokretom. Pazite da uklonite cijelog krpelja, uključujući usne dijelove. Stavite krpelja u posudu s alkoholom da ga ubijete.

Očistite područje: Koristite antiseptičke maramice za čišćenje područja ugriza te nagradite psa poslasticom za strpljenje. 

VEZANI ČLANCI: 

Što kada ste izvadili krpelja? 

Održavajte područje čistim: Nastavite čistiti ugriz nekoliko dana kako biste spriječili infekciju.

Posjetite veterinara: Obavijestite veterinara o ugrizu krpelja i razmislite o testiranju na bolesti koje prenose krpelji.

Pratite simptome: Pazite na znakove infekcije i simptome bolesti poput vrućice, letargije, gubitka apetita ili hromosti.

Kako spriječiti ugriz krpelja kod pasa? 

Krpelji su aktivni kad god temperatura poraste iznad nule, stoga je važno zaštititi svog ljubimca tijekom cijele godine. Preporuča se korištenje insekticida i akaricida. Također, cijepite svog psa protiv krpelja i njegujte mu krzno kako bi lakše uočili potencijalne napade. U svome dvorištu redovito uklanjajte lišće, grmlje i smeće te održavajte travu kratkom. Prilikom šetnji, izbjegavajte područja za koja znate da su zaražena krpeljima. Redovito perite posteljinu i usisavajte dom kako biste uklonili krpelje.

Krpelji napadaju: Evo kako se možete zaštititi od ovog malog, ali opasnog nametnika

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije