ni traga šećeru

Slastice za prste polizati uz koje ćete ovog Božića ostati fit

Paleo muffin od borovnica
Foto: Thinkstock
1/2
24.12.2013.
u 15:09

Donosimo nekoliko iskušanih slatkih recepata u kojima nema ni traga šećeru ni brašnu

Za sve koji paze na liniju i onda kada je trpeza bogata slatkišima svake vrste donosimo nekoliko iskušanih slatkih recepata u kojima nema ni traga šećeru i brašnu. Odlična zamjena bijelom brašnu je ono kokosova ploda, a umjesto bijelog šećera može se koristiti i agavin sirup ili stevija. Brašno može zamijeniti i smjesa napravljena od mljevenih badema.

Ako se kuha s čokoladom, pazite da to bude ona s najvećim udjelom kakaa (iznad 70 posto), a pri izboru namirnica potrudite se birati organsko.

MUFFINI OD BOROVNICA

Sastojci za 12 muffina

3/4 šalice zrelih banana (1 i pol banana)

2 čajne žličice ekstrakta vanilije

4 jaja

pola šalice kokosova brašna

1 čajna žličica cimeta

1/4 čajne žličice sode bikarbone

1/4 šalice kokosova ulja

1/2 čajne žličice soli

1/2 šalice borovnica, svježih ili zamrznutih

Postupak

Pećnicu najprije zagrijati na 180 stupnjeva i pripremiti papiriće za muffine.

U zdjelu srednje veličine ubaciti banane, ekstrakt vanilije i jaja pa mikserom izmiješati.

Dodati suhe sastojke smjesi od banana (brašno od kokosa, cimet, soda bikarbona i malo soli). Miksati dok ne postane kompaktno. Zatim dodati rastopljeno ulje od kokosa pa miješati mikserom dok smjesa ne postane kompaktna.

Nježno umiješajte borovnice i uspite smjesu u kalup. Po želji po vrhu pospite cimetom. Pecite 30 do 35 minuta.

SOČNE ČOKO KOCKE

Sastojci:

40 grama tamne čokolade s udjelom od najmanje 70 posto kakaa

2 dcl slatkog vrhnja

50 grama maslaca

Postupak:

Vrhnje najprije treba zagrijati pa zatim dodati komadiće čokolade. Otopiti čokoladu, a zatim dodati maslac.

Miješati dok ne zakuha.

Vatru smanjite, a smjesu stavite neka lagano kuha bez poklopca oko pola sata. Promiješajte i pazite da ne zagori.

Maknite s vatre i kad se smjesa malo zgusne, ulijte je u plitku posudu koju ste prethodno obložili papirom za pečenje.

Preko noći hladite u hladnjaku, a zatim narežite na kockice.

Po želji pospite kokosom.

ČOKOLADNA TORTA OD ROGAČA

Sastojci

200 grama tamne čokolade sa 60-80% kakaa

130 g maslaca

10 jaja

100 grama fino mljevenog rogača

50-60 grama agavina sirupa

1 žličica praška za pecivo

1 vrećica bourbon vanilije

malo soli

1 naranča organska - njezin sok i naribana korica (može i klementina, mandarina..)

pekmez od borovnice s velikom postotkom voća (mogu se dodati i zaleđene borovnice i maline ili bilo koji drugi pekmez po ukusu)

Za glazuru

50 g maslaca 120 grama tamne čokolade

Postupak:

Maslac i čokolada otope se na pari i ostave da se ohlade na sobnoj temperaturi. U međuvremenu odvojimo žutanjke od bjelanjaka. Izmiksamo snijeg od bjelanjaka u koji smo prethodno stavili prstohvat soli te stavimo u hladnjak.

Kad su se maslac i čokolada ohladili (relativno brzo), dodamo smjesu od žutanjaka, agavina sirupa i vanilije (prethodno smo to izmiksali) te sok i koricu od naranče.

Polagano miksamo i dodajemo rogač i prašak za pecivo. Na kraju pažljivo dodamo snijeg od bjelanjaka dok ne dobijemo homogenu smjesu.

Smjesa se zatim stavi u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 C i peče se 40 min.

Kad se "biskvit" ohladi, prerežemo ga po pola i bogato premažemo pekmezom. Preklopi se i polije glazurom.

Torta je bogata i "jaka" te se reže na tanje šnite, a po želji se uz nju služi i šlag.

ČOKOLADNI PUDING UZ ŠLAG OD KOKOSA

Sastojci za 3 do 4 porcije

1 zreli avokado

2 zrele banane

4 datulje, bez koštica

1/2 šalice kakaa

1 1/2 čajne žličice kokosova mlijeka

1 čajna žličica javorova sirupa

1 čajna žličica ekstrakta vanilije

prstohvat soli

Postupak:

Stavite sve sastojke u zdjelu i dobro ih izradite dok se smjesa ne poveže.
Puding rasporedite u zdjelice i ostavite u hladnjaku 15 do 20 minuta prije serviranja. Prije posluživanja ukrasite šlagom od kokosa i svježim voćem po želji.

Upute za izradu šlaga:

Trebat će vam 1 limenka kokosova mlijeka, punomasnog, 1 žličica javorova sirupa i žličica ekstrakta vanilije.
Mlijeko od kokosa neka se ohladi preko noći u hladnjaku. Na mlijeku će se stvoriti debeli sloj kokosova vrhnja koji trebate pokupiti i staviti u zdjelu.
Miksajte dok ne postane kremasto i po želji dodajte javorov sirup i vaniliju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije