Svježe začinsko bilje poboljšava okus gotovo svakog jela, ali kupnja začinskog bilja u trgovini može biti prilično skupa. Sušeno bilje, s druge strane, ne nudi isti snažan okus. Uzgajanje zatvorenog biljnog vrta odličan je način za uzgoj svježih proizvoda kada nemate vanjskog prostora za vrt ili želite produljiti sezonu rasta na zimske mjesece. Ne samo da vam sobno bilje pruža stalnu opskrbu kulinarskim užicima, već također donosi prekrasan miris i boju u dom, prenosi Real Simple.
'Biljke nas čine sretnima', kaže Janice Cox, autorica i obrazovna predsjednica The Herb Society of Americi, 'Imati mirisni geranij, lavandu ili ružmarin u svom domu ne samo da lijepo miriše, već nam biljke daju i mentalni poticaj. Imati svježe začinsko bilje u zatvorenom prostoru jednostavan je i lak način da poboljšate svoj životni prostor u zatvorenom i da ostanete zdravi i sretni'. Uz pravu posudu i malo brige i ljubavi, mnoge biljke prilično dobro rastu u zatvorenom prostoru. Kao i kod svake sobne biljke, važno je osigurati prave uvjete za uzgoj.
Možete li pogoditi o kojim se plodovima radi? Evo kako voće i orašasti plodovi izgledaju dok su nezreli:
'Proučite koji su zahtjevi biljke za svjetlom i vlagom. Najveći izazov je svjetlost. Svjetlost u zatvorenom prostoru znatno je manja nego na otvorenom. Uz prozor možete uzgajati začinsko bilje otporno na sjenu, poput metvice i vlasca, ali za ljubitelje sunca trebat će vam dodatno osvjetljenje, poput bosiljka, kopra, čubra, origana, kadulje ili majčine', kaže Peggy Ricco, predsjednica Potomac Unit of the Herb Society of America. Nemaju sve biljke iste potrebe. Neke zahtijevaju više vlage, druge manje. Neke uspijevaju na nižim temperaturama, ali većina ih voli toplinu. Za optimalan rast, uskladite bilje s uvjetima u vašem domu i osigurajte im individualizirane posude i njegu.
Svjetlo: Većina biljaka treba najmanje šest sati sunčeve svjetlosti dnevno. Prozor okrenut prema jugu ili drugo sunčano mjesto idealno je za većinu biljaka. 'Kada je potrebna dodatna rasvjeta, preporučujem stalak za rasvjetu koji je ukrasan, ali i funkcionalan komad namještaja koji može biti u kuhinji ili dnevnoj sobi kako bi osvjetljavao začinsko bilje', kaže Ricco.
Voda: Biljke imaju različite potrebe za vodom. Drvenasto bilje, poput origana, kadulje, ružmarina i majčine dušice, voli suša tla, dok bosiljak, korijandar, metvica i peršin trebaju više vlage. 'Većina ljudi ima tendenciju pretjerano zalijevati svoje biljke, osobito ako su u zatvorenom prostoru', kaže Cox. Zalijevajte začinsko bilje kada se čini da je površina tla suha i nemojte dopustiti da biljke ili posude budu natopljene vodim. 'Pomoći će vam posuda puna kamenčića za hvatanje viška vode. Ovo će također vašim biljkama dati malo više vlage u kojoj će uživati dok voda isparava', dodaje Cox.
Gnojivo: Gnojite bilje jednom tjedno tijekom ljetnih mjeseci s gnojivom opće namjene topivim u vodi razrijeđenim na 1/4 količine navedene na pakiranju. Začinsko bilje raste manje aktivno zimi i ne zahtijeva gnojivo. Općenito, usporite s gnojivom jer prekomjerno hranjenje bilja može uzrokovati gubitak okusa biljaka. Najbolje je dobro zaliti biljke prije gnojidbe.
Podrezivanje: Rezanje začinskog bilja za kuhanje pomaže u održavanju produktivnosti biljaka. Većina biljaka može se brati kada je visoko najmanje 15 centimetara. 'Kod nekih biljaka možete samo odrezati nekoliko listova odjednom', kaže Ricco, 'Neke mogu tolerirati rez i obnoviti se, dok je drugima potreban duboki rez u biljku kako bi se potaknula grmovitost'. Kako bi biljke bile zdrave i produktivne, nikada ne uklanjajte više od jedne trećine biljke odjednom.
Kada birate koje ćete začinsko bilje uzgajati, uzmite u obzir jela koja volite kuhati i koje bilje najbolje pristaje uz tu hranu. 'Također je važno razmisliti o tome kako želite koristiti svoje bilje. Uzgajate li ih kako biste ih dodali svojoj kolekciji sobnih biljaka? Kao zgodan kulinarski sastojak ili u stvaranju vlastitih proizvoda za njegu tijela ili rukotvorina? Ova pitanja pomoći će pri odabiru biljke', objašnjava Cox. Također, ne zaboravite procijeniti uvjete u vašem domu. Ako je vaš dom hladnijoj strani, razmislite o biljkama otpornim na hladnoću kao što su češnjak, vlasac, menta, origano, peršin, kadulja i majčina dušica. Dok je većini biljaka potrebna jaka svjetlost da dobro rode, češnjak, vlasac, peršin i biljke iz porodice metvice, uključujući matičnjak, podnose niže razine osvjetljenja.
'Za uzgoj začinskog bilja u zatvorenom prostoru, preporučujem ili kupnju biljke, posebno jednogodišnje kao što su bosiljak ili kopar, ili uzimanje reznica s postojećih biljaka, obično višegodišnjih biljaka u vašem vrtu, poput timijana, origana i kadulje', kaže Ricco. Vaš lokalni vrtni centar ili čak trgovina mješovitom robom obično će imati izbor najpopularnijih biljaka. Stavite ih u posude i spremni ste za uzgoj.
Također, možete uzgojiti mnoge biljke iz sjemena, posebno godišnje biljke, kao što su bosiljak, peršin, korijandar i kopar. Međutim, začinskom bilju uzgojenom iz sjemena potrebno je više vremena da dođe do faze u kojoj možete početi s berbom. Nekim sjemenkama treba dugo vremena da proklijaju, uključujući peršin, lavandu, majčinu dušicu i ružmarin. Sadnice začinskog bilja također zahtijevaju pažljivu kontrolu vlage i dodatno osvjetljenje kako bi se osiguralo 12 do 14 sati jakog svjetla dnevno. Ako ste spremni za izazov, bosiljak, vlasac i kopar su među biljkama koje je najlakše uzgojiti iz sjemena. Kada donosite biljke i reznice iz vrta, svakako ih izolirajte od drugih sobnih biljaka na nekoliko tjedana dok ne budete sigurni da ne sadrže štetnike.
'Iste vrste spremnika koje odgovaraju vašim vanjskim biljkama dobro funkcioniraju i unutra. Samo se pobrinite da imaju dovoljno drenaže', kaže Cox. Posuda od 15 do 30 cm dovoljno je velika za većinu biljaka. Posude za višegodišnje bilje možete povećavati kako rastu. Znat ćete da je vrijeme za presađivanje biljaka kada vidite da korijenje raste iz drenažnih rupa. Započnite s čistom, steriliziranom posudom kako biste izbjegli unošenje štetočina te ostavite otprilike 1,5 cm prostora od gornjeg ruba kako biste ostavili mjesta za zalijevanje. Budući da pojedinačne biljke imaju jedinstvene zahtjeve, najbolje je posaditi biljke u vlastitu posudu ili grupirati samo biljke sa sličnim potrebama.
'Bilje voli kada se u njemu uživa i kad ga se koristi, stoga se nemojte bojati odrezati i upotrijebiti svoje biljke. Ovako će izgledati i osjećati se najbolje. Također volim okretati svoje biljke svakih nekoliko tjedana, jer imaju tendenciju rasta prema svjetlu', kaže Cox. Ako uzgajate začinsko bilje za kulinarsku upotrebu, odrežite sve cvjetove koji se stvore. Kad bilje počne cvjetati, lišće mnogih vrsta mijenja okus te često postaje gorko. Začinsko bilje također se koristi izvan kuhinje. 'Na primjer, ružmarin je jako dobar u zatvorenom prostoru, a njegov miris pomaže u pamćenju. Lonac ružmarina na stolu može vam pomoći da se prisjetite imena ili broja kada radite od kuće', dodaje Cox.
Znanstvenici NASA-e: "Ovaj cvijet pomaže u borbi protiv plijesni, a iz zraka 'upija' prašinu i zračenje"