nemojte pretjerivati

Znate li kako sve sol utječe na organizam? Evo što se događa ako je jedete previše

Shuttershock
12.04.2023.
u 06:00

Najčešći su zdravstveni problemi povezani s kronično visokim unosom natrija visoki krvni tlak ili hipertenzija, no postoje i mnogi drugi jednako opasni

Osim što pomaže u isticanju okusa hrane, sol joj poboljšava teksturu i služi kao konzervans, a sadrži 60% klorida i 40% natrija kojeg tijelo u malim količinama treba za sve, od probave hrane do kontrakcije mišića i treptanja očiju, no problem je u tome što danas unos natrija kod mnogih daleko premašuje ono što tijelu zaista treba.

Naime, naša tijela svaki dan trebaju samo 500 miligrama ili četvrtinu čajne žličice soli kako bi pomogao u kontrakciji mišića, održavanju zdravih živčanih impulsa i održavanju ravnoteže tekućine. Svejedno, većina ljudi u prosjeku pojede oko 3400 miligrama natrija svaki dan, dok je preporučeni maksimum 2300 miligrama ili jedna žličica dnevno, a idealno bi prema American Heart Association bilo 1500 miligrama dnevno.

Evo što se točno događa kad pojedete previše soli u kratkom roku i kad stalno pretjerujete.

Može oštetiti krvne žile i srce

Najčešći zdravstveni problemi povezani s kronično visokim unosom natrija su visoki krvni tlak ili hipertenzija. Nakon što se konzumira i kada uđe u krvotok, natrij je spužva za vodu. Kada više vode uđe u krv, volumen tekućine se povećava i pritisak na stijenke krvnih žila raste. Hipertenzija se smatra tihim ubojicom, jer ima vrlo malo znakova ili simptoma koje možemo vidjeti ili osjetiti, pa se savjeti liječnika za rješavanje povišenog tlaka često ignoriraju.

Hipertenzija je i broj jedan čimbenik rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Hypertension, a procjenjuje se da je visoki krvni tlak odgovoran za 54% svih moždanih udara i 47% svih koronarnih bolesti srca. Povišeni krvni tlak također je faktor rizika za zatajenje srca, fibrilaciju atrija i bolesti srčanih zalistaka.

Mogli biste postati napuhnuti i podbuhli

Dodavanje previše soli hrani ili pretjerivanje s omiljenim slanim grickalicama često će učiniti da se osjećate napuhano u sljedećih nekoliko sati. Želudac se može činiti proširenim, a mnoge osobe osjetljive na sol osjećaju i natečenost lica, ruku i stopala. Ovo je klasičan znak promjene tekućine do koje dolazi zbog prekomjernog unosa natrija za koji tijelu treba vremena da ga izluči.

Može dovesti do povećanja tjelesne težine ili više masnog tkiva

Previše soli vas također vas zbog zadržavanja vode čini težima na vagi, a postoji sve više dokaza da je visok unos soli povezan s debljanjem i većom tjelesnom masnoćom. Istraživanje objavljeno u časopisu Hypertension također je otkrilo da postoji izravna veza između prehrane s visokim udjelom natrija i prekomjerne tjelesne težine i pretilosti, bez obzira na unesene kalorije i kvalitetu tih kalorija. Studija je pokazala da među odraslima povećanje unosa natrija od 1000 mg/dan povećava rizik od pretilosti za 26 posto. Što je još gore, visok unos soli povezan je s višim BMI-jem, opsegom struka i tjelesnom masnoćom. Iako mehanizam još nije shvaćen, istraživači kažu da sol može negativno utjecati na metabolizam masti.

Može pogoršati migrene

Prve studije koje povezuju vezu između natrija i tekućine s migrenama datiraju još iz 1940-ih, a jedna studija iz 2021. napravljena  na 262 odrasle osobe i objavljena u British Journal of Nutrition izvijestila je da su nakon kontrole drugih potencijalnih okidača migrene, osobe s najvišom razinom natrija (mjerene u urinu) imale dulje glavobolje u usporedbi s onima s nižim unosom natrija. Iako su potrebna dodatna istraživanja za utvrđivanje uzročno-posljedične veze, nema razloga zašto ne biste pokušali zadržati natrij na preporučenoj razini, piše portal Eat This.

Rajčice vam brzo omekšaju nakon kupnje? Evo gdje biste ih trebali pohraniti da ostanu svježe i ukusne

Ključne riječi

Komentara 1

US
ustrajan
17:32 12.04.2023.

Previse soli u ishrani moze biti stetno za ljudski organizam ali tjelo je dizajnirano na nacin da moze kontrolurati visak soli izlucujuci ga putem mokrenja. Nedostatak soli, u drugu ruku, ce izazvati grceve misica, zed, mucnine i povracanje, nepravilni rad srca i moze uzrokovati smrt. Tjelo nazalost nema sigurnosnog mehanizma kojim bi nadoknadilo manjak soli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?