PROMO

Splitska rivijera privlačna i zimi

TZG Splita
Foto: TZG Splita
1/7
PR
Autor
PR članak
11.12.2014.
u 15:00

Da Split nije samo ljetna destinacija, potvrđuje bogat božićno-novogodišnji program “Adventa u Splitu”

Uvijek sunčani grad u samom srcu Dalmacije – Split dinamično je i živo kulturno središte koje je turistima zanimljivo i u zimskim mjesecima. Grad se razvio oko palače koju je rimski car Dioklecijan podignuo upravo na ovom mjestu prije više od 1700 godina, a ona je i danas srce grada te uvelike određuje puls gradskog života. U Splitu možete opušteno šetati povijesnom jezgrom koja je živi spomenik kulture i povijesti, polako otkrivati skrivene kutke splitske svakodnevice, zaviriti u uske kalete, diviti se zvoniku sv. Duje, spomeniku Grguru Ninskom, Peristilu i drugim splitskim atrakcijama ili se jednostavno prepustiti zimskim zrakama sunca na splitskoj Rivi.

U Splitu će vas zaintrigirati i aktualna kulturna događanja, kakvo je, na primjer, prigodna baletna predstava “Orašar” u Hrvatskom narodnom kazalištu Split ili pak neko glazbeno-scensko djelo u četiri splitska kazališta. Doživite povijest Splita kroz edukativne radionice Etnografskog muzeja Split i Muzeja grada Splita ili pak posjetite stalne izložbe u osam splitskih muzeja i šest galerija. Upijte atmosferu grada i njegovih ljudi, za koje kažu da su pravi hedonisti što znaju iskoristiti blagodati podneblja u kojem žive. Pođite na Bačvice, popularnu plažu na kojoj Splićani i zimi za lijepih dana zaigraju “picigin”.

Da Split nije samo ljetna destinacija, potvrđuje bogat božićno-novogodišnji program s Božićnim sajmom, koji splitsku Rivu pretvara u glavno mjesto za blagdansko druženje. Bit će ondje izloženi božićni proizvodi i nakit za bor, knjige, multimedija, dizajnirani suveniri, pokloni i gastronomska ponuda. Tijekom prosinca pa sve do 10. siječnja, u užem i širem centru Splita, na Rivi, trgovima i kaletama odvija se bogat program “Adventa u Splitu”. Program prati mnoštvo koncerata i glazbenih događanja, a zabava traje svakog dana do dugo u noć.

Već petu godinu u gradu pod Marjanom održava se jedinstveni “Gastroadvent” na kojemu se adventski vijenci izrađuju od namirnica iz mediteranske kuhinje, a adventska se jela po popularnim cijenama mogu kušati i u brojnim splitskim restoranima. Na splitskoj Pjaci održava se manifestacija “Advent na Pjaci” na kojoj se uz gastronomsku ponudu predstavlja božićna tradicija hrvatskih regija. I posjet podrumima Dioklecijanove palače bit će blagdanski jer ondje traje “Festival adventskih radosti”. A adventske svečanosti kulminirat će dočekom Nove godine i vatrometom nad drevnim gradom.

Šetnja Marjanom i aktivni odmor u Omišu

Krenite zapadnom obalom grada prema Marjanu, gdje možete šetati u tišini stoljetnih stabala ili se u istraživanje popularnog brda uputiti nekom od biciklističkih i treking staza, usput uživajući u pogledu na grad i otoke ispred njega. Raznovrsne mogućnosti sporta i rekreacije nudi Omiš, gradić tek nekoliko kilometara udaljen od Splita. Obližnji kanjon rijeke Cetine i stijene ispod kojih se smjestio grad neiscrpno su vrelo mogućnosti za aktivni, pa i avanturistički odmor: zip-line (spuštanje čeličnim užetom) niz kanjon rijeke Cetine, rafting na Cetini, slobodno penjanje, kanjoning, hiking Gospe Snježne. Otok Šolta pak pruža oazu mira i prirodne ljepote, a na brojnim poljoprivrednim gospodarstvima možete iskušati pravu dalmatinsku kuhinju i pohađati edukativne radionice izrade ulja, vina, meda.

Želite prijaviti greške?