Užitak za sva čula

Spoj maslinovog ulja i vina - naslijepo

Nikola Radovani/Pixsell
29.09.2023.
u 07:00

Kušaonicu koja je sljubila ulje i vino osmislile su dvije žene. Uz bruschettu s rikolom i kozjim sirom spojena su ulja Levantinka i aromatično s bosiljkom, ali i bogdanuša. A to je bio tek početak...

Ovo su ljeto moji putevi nekoliko puta vodili/zaplovili na Hvar. U svibnju na “Jelsa Wine, Olive & heritage Festival”, gdje sam upoznavala lokalne OPG-ove, u srpnju na sljubljivanje bilja i vina u mediteranskom vrtu “Fjori Fora”, a u kolovozu na sljubljivanje maslinovih ulja, hrane, bilja i vina. Malo pomalo, jedna ideja nadopunjuje drugu, družim se s lokalnim stanovništvom i otkrivam čari istočnoga dijela otoka, koji čuva tradiciju i običaje na starinski način s modernim nijansama. Možda je vrijeme da sve objedinim i osmislim Hedonističku šetnju Gdinjem i okolicom? Već je pala nova ideja...

A dok nova ideja ne sazrije, pustolovina kušanja i sparivanja ulja, vina, bilja i hrane vrijedna je detaljnijeg opisa. Mjesto radnje opet je - Gdinj, točnije maslinik na položaju Seca. Mjesto na koje se glavna protagonistica, Eva Marija Čurin, nakon diplome na hortikulturi u Zagrebu odlučila vratiti. Dobivši na poklon 500 maslina na zemlji naslijeđenoj od svojih predaka, Eva je počela
stvarati svoj mali raj, okružena prirodom koju beskrajno voli i cijeni. Sada ima ukupno 1000 stabala, proizvodi sedam vrsta ekstra djevičanskih ulja. Uz ulja ima limune, smokve, lavandu, smilje, sezonsko povrće ... sve što treba da ostvari samoodrživu priču usred "ničega". Da, mnogima bi se na prvi pogled učinilo usred ničega, jer uokolo je samo zelenilo. Kada se autom krene prema moru, uvala Pokrivenik skriva tirkizno-plavetnilo, stijene pod hladom čempresa i par kuća uokolo, nastanjenih ljeti – većinom turistima. Vjerujem da je ondje zimi mirno – inspirirajuća tišina, ili, kad zapuše jugo ili bura - veseli ples i pjesma valova i mora. Zašto usred ničega, gdje je računica? Kad srce kaže da, onda – nema računice.

Foto: Nikola Radovani/Pixsell

Kušaonica maslinovih ulja Seca Eva Marija otvorena je prošle godine za ljubitelje maslinovih ulja i hedoniste koji uživaju u doživljajima koji ostaju duboko urezani u sjećanja. Nalazi se usred maslinika površine pet hektara, što je prava rijetkost na otoku Hvaru, na 250 metara nadmorske visine, na položaju Seca (čita se "seca", kako se i piše), po kojemu je i dobila ime. Posađeno je ukupno 13 različitih sorti maslina. Najzastupljenije su oblica, levantinka, lastovka i leccino, a od njih se proizvodi nekoliko vrsta ekstra djevičanskog ulja. Uz monosortna ulja levantinke i leccina, Eva Marija proizvodi i aromatizirana ulja s limunom, bosiljkom i čilijem te ulja Selekcija i Premium. Proizvodnja se odvija pod certificiranim ekološkim nadzorom i često je vrlo zahtjevna, ali ipak mediteranska klima s dužim sušnim razdobljima, na kamenom oskudnom tlu, daje vrhunska rezultate što se vidi po osvojenim nagradama na policama kušaonice.

Kako bi bilo kušati nekoliko maslinovih ulja naslijepo, pomislila sam, onako kako to uobičajeno radim s vinima, ali spojiti i vina? Izazovno i uzbudljivo! Uz odabranih pet sljedova spoja ulja i vinske pratnje, gosti neće znati koja su ulja ni koja su vina. Za najbolju kombinaciju hrane, ulja i vina dodat ćemo i mediteranske začine obližnjega gdinjskoga vrta Fjori Fôra. I to je to. Eva Marija Čurin i ja tako smo osmislile večeru za goste željne veličanstvenog doživljaja koji uključuje ispreplitanje svih čula.

Foto: Nikola Radovani/Pixsell

Foto: Nikola Radovani/Pixsell

Prvo ih je pozdravila Eva Marija, pokazavši im kako se pravilno kuša maslinovo ulje u plavoj staklenoj čašici, na sortnom ulju levantinki te opisala karakteristike svih ulja koja su se kasnije kušala naslijepo. O vinskim sortama i vinima Hvara govorila sam ja, najavivši autohtone hvarske sorte, kako bi pogađanje i otkrivanje bilo lakše...

Prvi je slijed bila brushetta s rikolom i svježim kozjim sirom lokalnoga proizvođača Ježića, uz nju su ponuđena dva ulja: Levantinka i aromatično s bosiljkom (dobiveno maceracijom dehidriranog bosiljka i iz vlastite proizvodnje). Iako je bosiljak osvojio mirisom, bolja kombinacija uz vino je bila – Levantinka! Levantinka je vrhunsko monosortno ulje srednjeg intenziteta, s mirisima zelene trave i zelenog badema. Uz bruschettu poslužena je izvorna hvarska sorta, Bogdanuša 2022 vinarije Tomić iz Jelse, koja je dan prije na velikom hvarskom ocjenjivanju vina "Jelsa Summer Wine Tasting" osvojila 1. nagradu u kategoriji bogdanuša. Bogdanuša (bogdanjuša ili vrbanjka po hvarski) sorta je lijepih citrusnih mirisa, daje vesela, mineralna, osvježavajuća vina, i gotovo se sva popije ljeti.

Foto: Nikola Radovani/Pixsell
Drugi slijed bio je rižoto s bakalarom, poslužen uz krišku parmezana i ulja Selekciju i Leccino. Leccino (monosortno ulje pojačane gorčine i pikantnosti) je rižotu dao egzotičnost, ali uz posluženo vino Selekcija je odnijela pobjedu. Selekcija je višesortno ulje od oblice, lastovke, levantinke i leccina. Ulje je slatko, srednjeg intenziteta, blage gorčine i pikantnosti, harmonično i ugodno. U čaši je bio prpošni mošusni Prč 2022 vinarije Vujnović iz Sućurja, još jedna izvorna sorta otoka Hvara koju (prč ili parč je naziv za jarca koji u doba parenja ispušta intenzivne i ne baš uvijek ugodne mirise), nazivaju ga afrodizijakom, pa je time kombinacija bila još intrigantnija.

Foto: Nikola Radovani/Pixsell
Treći slijed dozvao je ružičasto vino: tartar od kozica na palenti uz malo kavijara bio je pripremljen uz "Mix začina za ribu Fjori Fôra"; pratila su ga ulja Selekcija i aromatizirano s čilijem (dobiveno maceracijom dehidriranog čilija iz vlastite proizvodnje). Čili je bio izazovan i uzbudljiv uz kozice, ali kad je kao pratnja došao Rosé 2022 Pavičić, od plavca malog, uspješne obiteljske vinarije iz sela Vrbanj, Selekcija je bila pr(a)vi izbor!

Četvrti slijed. Steak je bio serviran na podlozi od krumpira, ukrašen osvježavajućim klicama, uz ulja Premium i Levantinku. Ova je kombinacija unijela "nemir", jer su oba ulja pasala i uz hranu i uz vino. U čaši je bio je kultni Medvid 2018. vinarije Duboković iz Jelse, plavac mali s južne strane, s položaja Medvid Bod, odležan četiri godine u bačvi, moćan, sočan, zagonetan. Kad su svi pomislili da je plavac "odnio pobjedu", došao je desert!

Peti slijed. Krema od bijele čokolade s nekoliko kapi aromatiziranog maslinovog ulja s limunom uz Prošek vinarije Luviji iz grada Hvara, izmamio je uzdahe i profesionalcima potvrdivši idealnu "sommeliersku" kombinaciju. Ulje je dobiveno istodobnim hladnim prešanjem plodova maslina i limuna, izrazito je osvježavajuće, a okusi i mirisi se savršeno nadopunjuju. Prošek je
tradicionalno desertno vino Dalmacije, radi se od prosušenoga grožđa zadržavajući tako šećere, tj. slatkoću... Prošek Luviji 2018 je jedan od najboljih na otoku. Radi ga obiteljska vinarija Bracanović, od pošipa, maraštine i zlatarice, odležava u staroj bačvi od 100 godina, opojan je, gust, ali pitak i zanosan. Baš onakav kakav treba biti!

Foto: Nikola Radovani/Pixsell

Foto: Nikola Radovani/Pixsell

Desert je bio savršen jer slatko paše sa slatkim, ali tako da se prožimaju, jedno drugo upotpunjuju, a ne nadilaze - tako je čuvenihvarski prošek s mirisom sušenoga voća i orašastih plodova pratio zadnji slijed, jedan od pet koje su pripremili Evini roditelji, iskusni i vrsni kuhari, istinski gurmani, velika podrška Evi Mariji.

Eva Marija svojim nagradama dokazuje vrhunsku i trajnu kvalitetu – najznačajnije nagrade su stigle ove godine iz New Yorka i Japana. Zlato je dobilo ulje Eva Marija Levantinka, nazvano po vlasnici OPG-a, 2022. nagradu je u Dubaiu dobila Selekcija, a u Tokiju je zablistala Levantinka. Godine 2019. ulja Seca uvrštena su u najpoznatiji svjetski vodič maslinovih ulja Flos Olei i - mnoge
druge. Eva organizira evente, radionice kušanja ulja, korištenja ulja u gastronomiji, kozmetici. Možda želite doći u berbu maslina? Kreće oko 15. listopada i traje ... ovisno o količini maslina i o broju ljudi koji dolaze pomoći. "Veselo je, zanimljivo i - radno! Emocije su neopisive, obitelj, prijatelji, svi na okupu, radimo, al imamo se jaaako dobro! A nakon berbe, party u masliniku. Ima li bolje?", najavljuje berbu Eva Marija. Svi koji žele doći mogu se javiti na: seca.evamarija@gmail.com.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije