nek se blista!

Što se mora nije teško: Evo kako očistiti najgora mjesta u vašoj kupaonici!

Shutterstock
31.05.2023.
u 11:30

Kupaonica je, uz kuhinju, dio doma u kojem nikad ne treba odgađati čišćenje

Napravite mentalni popis mjesta koja najmanje volite čistiti u kući: postoji dobra šansa da je kupaonica među njima. Tu su prljave fuge, začepljeni odvodi, a WC ne treba ni spominjati, zar ne? Iako ribanje ovih područja vjerojatno nikada neće postati vaš omiljeni kućanski posao, naučili smo nekoliko savjeta i tijekom godina pronašli neke alate koji vam mogu malo olakšati čišćenje tih mjesta. Evo kako očistiti neka od najzahtjevnijih mjesta u svojoj kupaonici, tako da ona može brzo zablistati, piše Real Simple.

Prljave fuge: Pomiješajte sodu bikarbonu i hidrogen peroksid u omjeru 2:1 da dobijete pastu. Nanesite na fuge i ostavite 10 minuta. Onda znate što vam je činiti. Uzmite staru četkicu za zube koju više ne koristite i bacite se na ribanje, obraćajući posebnu pozornost na najprljavija područja. 

GALERIJA: Milenijalci su jako loši u obavljanju kućanskih poslova: Zahod čiste jednom mjesečno!

1/6

Začepljen odvod tuša: Započnite s najlakšom metodom: Zakuhajte vodu, a zatim je polako sipajte u odvod. Cilj je da kipuća voda pomogne otopiti naslage sapuna i nakupine koje blokiraju cijev. Ako to ne uspije, možete pokušati izliti 1/2 šalice sode bikarbone u odvod, a zatim 1/2 šalice bijelog octa. Pokrijte odvod mokrom krpom i ostavite 5 minuta prije ponovnog ispiranja vrućom vodom. I dalje nemate sreće? Možda je vrijeme da pozovete profesionalce. 

WC (i oko WC-a): Kako bi čišćenje prostora oko WC školjke i same WC školjke bilo što bezbolnije, uložite u pravi alat. Potražite WC četku sa spremnikom koji vam omogućuje da ga sakrijete izvan vidokruga kada nije u upotrebi. Kada završite s ribanjem školjke, naslonite dršku četke između sjedala i poklopca kako bi se mogla osušiti prije nego što je vratite u spremnik. Ako se saginjete da oribate pločice iza svog WC-a, vjerojatno ste se previše približili WC-u. Rješenje: uložite u produžni čistač za ribanje pločica koji manevrira oko dna WC školjke.

VEZANI ČLANCI:

Pljesniva zavjesa za tuš: Ako ste dopustili da vaša zavjesa za tuširanje dođe do te mjere da bude prekrivena plijesni, mogućnost čišćenja može djelovati zastrašujuće. Jedno brzo rješenje: u perilicu rublja se stavi zavjesa zajedno s još dva ručnika i opere se na nižim temperaturama. U prašak je potrebno dodati žličicu ili dvije sode bikarbone, a kasnije se doda i ocat. 

Ispušna ventilacija za kupaonicu: Vjerojatno to ne primjećujete prečesto, ali dok to primijetite, vjerojatno je vrijeme za dubinsko čišćenje. Kada se zanemari, ispušni otvor u kupaonici skuplja prašinu i stvara plijesan, koja bi mogla ponovno cirkulirati u prostoriju. Za početak, usisajte prašinu na ventilacijskom otvoru pomoću nastavka alata za proreze na usisavaču. Zatim vlažnom krpom od mikrovlakana obrišite preostalu prašinu. Ako ovo ne uspije, možda je vrijeme da uklonite poklopac ventilacijskog otvora i namočite ga.

Prestanite ih raditi: Greške zbog kojih čišćenje doma traje duže nego što bi trebalo!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije