Važno je znati

Stručnjaci savjetuju: Ovu hranu nikada ne zagrijavajte u mikrovalnoj pećnici

shutterstock
20.10.2020.
u 10:30

Kada kuhate komad sirove piletine u mikrovalnoj pećnici, šanse za ravnomjerno i temeljito kuhanje vrlo su male, što čini potencijalnu opasnost od bakterijske kontaminacije.

Izumljena 1940-ih godina, mikrovalna pećnica jedan je od najvažnijih kućanskih uređaja u svakom kućanstvu. Iako je namijenjena za podgrijavanje hrane i brzinsko kuhanje, postoji određena hrana koju nikada ne biste trebali zagrijavati u njoj, prenosi BrightSide.

Kuhana jaja
Kada zagrijavate kuhana jaja u mikrovalnoj pećnici, para se nakuplja iz molekula vode uzrokujući povišenje tlaka. Budući da jaja imaju tanku opnu i ljusku, nisu u stanju izdržati sav taj pritisak, što može dovesti do eksplozije samog jaja u mikrovalnoj pećnici ili tijekom prvog zagriza. 

Mrkve
Iako se mrkva može kuhati i zagrijavati u mikrovalnoj pećnici, sirova mrkva, pogotovo ona s korom, može biti potencijalno opasna. Ako se ne opere pravilno i ima ostataka nečistoće, minerali iz tla mogu uzrokovati iskre u mikrovalnoj pećnici. Ako se neprekidno događa, to može ozbiljno oštetiti vašu mikrovalnu pećnicu.

Kako brzo otopiti maslac bez upotrebe mikrovalne? Evo rješenja:

1/4

Prerađeno meso
Za početak, prerađeno meso nije najzdravija hrana jer sadrži velike količine soli, aditiva, kemikalija i konzervansa. Kada tome još dodate mikrovalno zračenje, razina kolesterola može se povećati, što može dovesti do problema sa srcem. Najsigurniji način zagrijavanja je na roštilju ili ploči štednjaka.

Čili papričica
Čili paprika, posebno ona jako ljuta, sadrži visoku razinu kapsaicina, koji može biti prilično zapaljiv. Kad je kapsaicin izložen elektromagnetskim valovima u mikrovalnoj pećnici, počinje isparavati i može se zapaliti! Vatra i dim koji će se ispuštati iz mikrovalne pećnice mogu izazvati iritaciju kože i peckanje.

Piletina
Piletina je glavni krivac za širenje salmonele, pogotovo kada nije pravilno kuhana! Kada kuhate komad sirove piletine u mikrovalnoj pećnici, šanse za ravnomjerno i temeljito kuhanje vrlo su male, što čini potencijalnu opasnost od bakterijske kontaminacije. Isto se može reći i za ostale komade sirovog mesa. Najbolje je meso kuhati temeljito, na izravnoj vatri, poput tave, roštilja ili pećnice.

Rajčica i umak od rajčice
Poput kuhanih jaja, rajčica može prouzročiti veliki nered kada provodi previše vremena u mikrovalnoj pećnici. Zbog sadržaja tekućine u umaku od svježe rajčice i tjestenine, nakupljanje tlaka uzrokuje da stvara mjehuriće koji iskaču iz tekućine, ostavljajući mikrovalnu pećnicu prekrivenu crvenim mrljama.

Zbog koronavirusa jedemo manje čokolade i više kupujemo domaće kekse i vafle:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije