Sastojci
Za 4 osobe
-
Tijesto:
-
250 g pšeničnog brašna
-
1 prstohvat morske kuhinjske soli
-
50 g omekšalog, tekućeg maslaca
-
110 ml mlake vode
-
Punjenje
-
1 kg kiselijih jabuka
-
sok od 1 limuna
-
60 g cijelih badema
-
50 g maslaca
-
70 g mljevenih lješnjaka
-
80 g dmBio smeđeg šećera
-
1 žličica cimeta
-
60 g grožđica
-
Ostali sastojci :
-
malo ulja za premazati tijesto
-
voda ili rum za omekšanje grožđica
-
kuhinjska krpa i brašno za razvaljati tijesto
-
80 g omekšalog, tekućeg maslaca za premazivanje
-
papir za pečenje
Priprema
Sve sastojke predviđene za izradu tijesta umijesiti u glatko tijesto. Formirati oblik kugle i pustiti da pokriveno stoji oko 30 minuta. Kako se tijesto ne bi potrgalo, kuglu premazati uljem.
Pećnicu zagrijati na 180 °C .
Oguliti jabuke, razrezati ih na četvrtine, izrezati koštice, zatim narezati jabuke na kockice i pomiješati ih s limunovim sokom. Bademe sitno nasjeckati. U tavi rastopiti maslac. Lješnjake i bademe na tom maslacu popržiti dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Dodati šećer i karamelizirati te začiniti cimetom. Ohladiti. Grožđice namočiti ili u rum ili u vodu dok ne omekšaju.
Veću kuhinjsku krpu posipati brašnom. Na tome razvaljati tijesto i razvući ga dok ne postane potpuno tanko.
Po tijestu podijeliti mješavinu badema i lješnjaka te po toj mješavini posipati jabuke i grožđice. Pomoću krpe na kojoj se razvaljalo tijesto zarolati štrudlu. Premazati rastopljenim, tekućim maslacem. Štrudlu staviti na lim obložen papirom za pečenje te u prethodno zagrijanoj pećnici peći 25 - 30 minuta.