PROMO

Svevremeni šarm Zadra

Zadar
Foto: Mario Romulić & Dražen Stojčić, HTZ
1/9
PR
Autor
PR članak
30.12.2014.
u 13:00

Zadar spretno spaja svoju tri tisuće godina dugu povijest, čiji se tragovi vide na svakom koraku, i suvremenost

Udaranje valova o zadarsku Rivu s koje puca pogled na ka- nal i otok Ugljan, svjež morski zrak i puno sunca učinit će vaš boravak u Zadru uzbudljivim i zimi.

Ovaj grad spretno spaja svoju tri tisuće godina dugu povijest, čiji se tragovi vide na svakom koraku, i suvremenost. U Zadru možete kročiti trgom kojim su hodali i stari Rimljani, a neodoljivi je Forum i danas središte svih zbivanja u gradu. No, možete biti i dijelom čarolije svjetlosti moderne instalacije Pozdrav suncu te se opustiti uz umirujuće zvukove prvih Morskih orgulja na svijetu.

Dijelovi rimskih hramova ugrađeni su i u jedinstvenu okruglu srednjovjekovnu crkvu sv. Donata iz 9. st., a osim nje svakako vrijedi vidjeti i katedralu sv. Stošije te crkvu sv. Krševana. Poštovatelji  povijesnih spomenika i kulturne baštine u Zadru će doista imati što vidjeti, a šetnja uglačanim kamenim ulicama grada otkrit će im puno o povijesti grada. Zadar je prava riznica arheološkog i spomeničkog blaga antičkog, srednjovjekovnog i renesansnog razdoblja, a iz svih tih razdoblja sačuvane su brojne crkve i spomenici kulture koje možete razgledati. Njih 70-ak nalazi se u samom srcu grada, a njegovi ostali dijelovi s užom i širom okolicom broje više od 600 nepokretnih spomenika kulture.

Popnite se na zadarske bedeme, koji su nekad u potpunosti opasavali grad, a potom, šetajući uz more, dođite do tihe lučice Foše ili prođite Trgom pet bunara, na kojemu su se u davna vremena stanovnici opskrbljivali vodom, i prošetajte obližnjim parkom. Razgledajte i vrijedne izložbe zadarskih muzeja, osobito stalnu izložbu „Zlato i srebro Zadra“ i Muzej antičkog stakla. Nakon tišine muzeja, prepustite se živosti glavne i najšire ulice starog dijela grada, popularne Kalelarge. Ondje se stalno nešto događa, a pozornost će vam privući i niz trgovina, restorana, slastičarnica i kafića. Preko središnjeg, Narodnog trga, lako ćete doći do zadarske tržnice i ribarnice na kojoj ćete uživati u bogatstvu plodova mora i plodne zadarske okolice.

Zadar pruža odlične mogućnosti za aktivni odmor, a njegova izrazito razvedena obala sa 24 veća i čak 300-tinjak otočića i hridi privlači i nautičare. Odmarate li se u Zadru, možete otići na izlet u jedan od tri parka prirode u zadarskoj okolici - Telašćica, Velebit i Vransko jezero ili neki od pet nacionalnih parkova - Paklenica, Plitvice, Kornati, Krka i Sjeverni Velebit. Samo je na području NP Paklenica oko 150 kilometara obilježenih planinarskih staza i putova. Na otocima Ugljanu, Pašmanu, Pagu i na Dugom otoku uređene su pješačke i biciklističke staze, pa se možete rekreirati i istodobno uživati u bujnome mediteranskom raslinju. Možete se okušati i u aktivnosti nazvanoj škraping, posjetiti adventure park ili se okušati u bungee jumpingu s Masleničkog mosta.

Doček Nove godine na Kalelargi

Vrijeme adventa prepuno je događanja u Zadru. U sklopu manifestacije „Đir po gradu“, koja će potrajati sve do polovice siječnja, održava se „Advent kraj sv. Šime“, koji privlači ponudom različitih božićnih ukrasa i drugih adventskih sitnica. Na Forumu ćete moći iskušati i klizalište, uživati u božićnim koncertima, a vrhunac je veseli doček Nove godine na Narodnom trgu i Kalelargi.

Želite prijaviti greške?