Domaći kolači

Svinjska mast čini razliku – nema boljeg recepta za pitu s jabukama, topi se u ustima!

Shutterstock
06.03.2023.
u 14:53

Šapice, vanilin kiflice, medenjaci, krafne, pite, breskvice, štrudle, salenjaci... naše su ih prabake i bake većinom pripremale sa svinjskom mašću što je ovim omiljenim kolačima dalo onaj stari, mnogi će reći "najbolji" okus. Isprobajte recept za malo drugačiju pitu s jabukama i sjetite se kako se jelo nekad.

Da bi korica bila hrskavija, a tijesto tako mekano da se topi u ustima dodajte – svinjsku mast! Prošla je svoj "križni put" otkad je bila gotovo u potpunosti prognana iz kuhinje pa do povratka na velika vrata. Neka jela i kolači jednostvno ne mogu bez ovog važnog sastojka!

Foto: Shutterstock

Malo drugačija pita s masti i jabukama

Za tijesto:

  • 1 cijelo jaje
  • 2 žumanjka
  • 100 g šećera
  • 2 dl mlijeka
  • malo ekstrakta vanilije ili mahuna
  • prašak za pecivo
  • 420 g brašna u omjerima trećina (glatko, oštro i integralno)
  • 250 g svinjske masti

Za nadjev:

  • 1,5 kg jabuka
  • 300 g šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 15 g griza

Priprema:

Za tijesto umiješajte jaja, posebno žumanjke sa šećerom, dodajte vaniliju, prašak za pecivo, mlijeko i mast. Kad se smjesa sjedinila, umiješajte brašno, izradite tijesto pa ga razvaljajte. Podijelite na dva jednaka dijela. Iznenadit ćete se koliko je podatno i lako se oblikuje. Smjestite polovicu razvaljanog tijesta u kalup za pečenje koji ste prekrili papirom. On će upiti višak masti od pečenja. Izbodite i pecite 10 minuta, izvadite iz pećnice i prekrijte pripremljenim nadjevom.

Za nadjev jabuke ogulite, očistite i naribajte. Neka odstoje pola sata, a zatim ih rukama dobro iscijedite. Dobiveni sok stavite u dublju tavu i dodajte šećer. Kad zakuha, pustite da se kuha na srednjoj vatri još 10-15 minuta, odnosno dok ne poprimi izgled gustog sirupa. Neka se sirup malo prohladi pa dodajte jabuke, cimet i griz i promiješajte.

 

Preostalo tijesto razvaljajte na papiru za pečenje, preokrenite na nadjev i odstranite papir. Na tijestu dijagonalno narežite plitki uzorak. Pecite 20 minuta na 200 stupnjeva pa smanjite na 180 i pecite još 25-30 minuta. Ohladite na rešetki i pospite šećerom u prahu prije posluživanja.

Komentara 5

KO
Kološanin
17:03 06.03.2023.

Onaj tko je napisao ovaj recept, nikad nije napravio niti palačinke. 2 dcl mlijeka???

DU
Deleted user
15:15 06.03.2023.

Kad sam bio dijete tvrdili su da je umjetno božićno drvo ekološki prihvatljivo. Danas tvrde da je novogodišnja jelka ekološka, a umjetna od metala i plastike ne. Slično je i s svinjskom masti jer ju je prehrambena industrija željela zamjeniti s rafiniranim ulje od suncokreta i uljene repice. Zbog nezasićenih masnih kiselina su je proglasili ne zdravom hranom koja utječe na povećanja holesterola i uzrokuje različite srčane bolesti. Međutim studije su bile naručene i nisu uvijek prikazivale istinu. Istina je bila u skladu s očekivanjem onih koji su nauku željeli iskoristiti za vlastite ciljeve.

GR
grodar
17:48 06.03.2023.

fuj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije