U našim slastičarnicama rijetko ćete u ponudi vidjeti mramorni kolač, a s pojavom artisan pekarnica napokon uz kruh možemo kupiti i komad omiljenog kolača iz djetinjstva. Vani mramorni kolač možete pojesti na svakom koraku, što je Tea Mamut i radila dok je kao srednjoškolka učila strane jezike u europskim gradovima. Kolač ju je toliko oduševio da je odlučila napraviti najbolji mramorni kolač na svijetu i u tome, naravno, uspjela. U receptu ćete pronaći i maslinovo ulje – treba odabrati blago ulje u kojem prevladavaju voćne note, savjetuje Tea Mamut.
Mramorni kolač
Sastojci:
- 60 g kakaa
- 230 g šećera
- 80 ml vode
- 330 g brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 250 ml maslinova ulja
- 5 jaja
- 250 ml mlijeka
Priprema:
Pomiješajte kakao, 50 g šećera, vodu i napravite pastu. Zagrijte pećnicu na 180 °C te namastite i pobrašnite kalup. Izvažite brašno, dodajte sol i prašak. Miksajte jaja sa šećerom 5 minuta, dodajte ulje i nastavite miksati još 5 minuta. Naizmjenično dodajte brašno i mlijeko i sve lijepo sjedinite. Odvojite 2/3 smjese i dodajte u pastu od kakaa. U kalup stavljajte svijetlu pa tamnu smjesu i stavite peći na otprilike 40 minuta ili dok čačkalica ne iziđe suha.
Pogledajte u videu kako naša poznata slastičarka radi mramorni kolač: