Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Štedi novac i ne zagađuje okoliš

Tko bi rekao da limenku možemo u par koraka transformirati u najmirisniji kućanski predmet

Podravka
Foto: Shutterstock
1/3
14.05.2024.
u 14:18

Jela u limenkama ne sadrže konzervanse, a pasterizacijom i sterilizacijom sačuvane su im sve nutritivne vrijednosti. Nakon što se najedete, s malo mašte i kreativnosti, limenku možete pretvoriti u koristan i lijep predmet, koji ima posve drugu namjenu.

Pojam “održivost” vjerojatno je jedan od onih koji se najviše upotrebljavaju u medijima, o njemu se raspravlja u parlamentima, a od svake se uspješne kompanije očekuje poslovna strategija koja u sebi sadrži i ciljeve održivosti. No može li jedno domaćinstvo također biti održivo? Naravno! Malim koracima događaju se velike promjene i upravo na pojedinačnoj razini možemo učiniti puno toga za svoje zdravlje, ali i za očuvanje planeta.

U vlastitom kućanstvu možemo paziti na odgovornu potrošnju energije i vode, razvrstavati otpad ili pripaziti da smanjimo bacanje hrane, a možemo i na kreativan način upotrijebiti neku ambalažu umjesto da ju bacimo u smeće. Jedan od takvih predmeta je i limenka, koja je toliko svestrana da se zaista može iskoristiti na razne načine, a osim toga, daje vam hranjive i nutritivno bogate obroke, u kojima nema nikakvih konzervansa niti aditiva.

Nakon što pojedete Bolognese umak, gulaš, tunu ili sardine, od limenki možete napraviti korisne predmete za svoj dom, a koji mogu biti i prava mala umjetnička djela.

Spremnik za razne potrepštine

Ako tijekom kupovine u svoju košaricu dodate limenku Bolognese umaka, ne samo što ćete kod kuće pripremiti ukusan obrok – špagete bolognese ili lazanje, već od ambalaže možete učiniti pravo čudo. Limenka ove veličine i oblika, ako je malo doradite, može vam poslužiti kao spremnik za razne potrepštine.

Foto: Shutterstock

U kuhinji u njoj možete držati kuhače i pribor za jelo, u kupaonici četke za kosu ili šminku, a na radnom će stolu biti idealna za olovke, bojice i kistove. Sami odredite mjesto u koje će se najbolje uklopiti, a na Youtube-u imate razne “how to do” videe koji će vas uvesti u priču pretvaranja limenke u spremnik za sitnice.

Vaza za cvijeće ili posuda za biljke

Limenka s gotovim jelom malo je veća od one s tunom ili sardinama pa je odlična ako u nju želite zasaditi biljku ili ju možda pretvoriti u vazu za cvijeće. Limenku samo dobro očistite, na dnu probušite rupice za drenažu, obojite s vanjske strane, u nju stavite zemlju – i spremna je za novog stanara – biljku.

Foto: Shutterstock

No limenku možete i omotati tkaninom, vezicom, špagom, novinskim papirom ili se igrati s bojama i nešto naslikati. Ako niste od onih kojima dobro ide briga o živim biljkama, ovako ukrašena limenka može vam poslužiti i za držanje suhog ili svježeg cvijeća.

Romantični svijećnjak

Od limenki možete načiniti i svijećnjake pa si uljepšati sjedenje na balkonu ili terasi tijekom proljetnih i ljetnih večeri. Ovdje ćete trebati malo vještine i alata kako biste napravili “rupe” da može prolaziti svjetlost lučica. Obojite limenku s vanjske strane, pustite da se boja osuši, a unutra stavite malu svjećicu.

Napravite sami svoju svijeću

Evo jedne odlične ideje kako da iskoristite ostatke starih svijeća i limenku. Limenku očistite i posušite, obojite s vanjske strane, a možete ju i oslikati. Potom istopite ostatke svijeća pa ih ulijte u uređenu limenku. Fitilj za svijeću možete kupiti u hobby shopu.

Limenke od ribica

Nakon što pojedete ukusne i zdrave sardine, koje su prepune omega-3 masnih kiselina, limenku nemojte baciti. S obzirom na to da su dosta male i plitke, možete ih iskoristiti za čuvanje manjih stvari, poput nakita, gumica za kosu, pribadača i slično.

Samo ih dobro očistite, obojite iznutra i izvana, ali se možete poigrati i raznim drugim materijalima, omotati ih špagom ili oblijepiti limenku izvana sitnim ukrasnim kamenčićima i slično.

Cool stalak za boce vina

Ako doista želite biti kreativni i domišljati, a u odjeljku za recikliranje vam se nakupilo dosta limenki (i uz to ste i ljubitelj kvalitetnog vina), možete napraviti stalak za boce. Iako možda zvuči komplicirano, doista nije. Potrebno vam je deset limenki koje ćete očistiti i ukloniti im dno. Možete ih obojiti, ukrasiti papirom ili oko njih omotati špagu. Potom ih samo trebate spojiti uz pomoć pištolja s ljepilom u piramidu – i vaš stalak za boce vina je gotov.

Maštovita lampa za vaš stan

Od limenke možete s lakoćom napraviti i lampu te ju samo dekorirati da pristaje uz interijer vašeg doma. Možete koristiti uže ili šire limenke, prema želji, a važno je da limenku dobro očistite, probušite otvor kroz koji ćete provući žicu i namjestite grlo za žarulju. Ako imate staru lampu, koja je dotrajala, a žica i grlo su joj ostali cijeli, još bolje – uspjet ćete još jednu stvar spasiti iz smeća. Limenku obojite, probušite otvor na dnu (koji prilagodite grlu za žarulju) te ne zaboravite napraviti otvore na limenci kroz koje će se probijati svjetlost. Naravno, birajte LED žarulje, koje ne emitiraju toplinu i troše manje električne energije.

Sadržaj nastao u suradnji s Podravkom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije