vrlo jednostavno

Trik uz koji će banane ostati svježe dva tjedna: 'Mislila sam da zvuči pomalo ludo'

banane
Marko Mrkonjić/PIXSELL
18.08.2024.
u 07:00

Banane sazrijevaju samo nekoliko dana nakon kupnje, ali bi zapravo trebale trajati tjednima, a da se ne pokvare

Ponekad jednostavni kućanski trikovi ispadnu najučinkovitiji. Svi smo upoznati s brzim propadanjem banana, a u trgovini ih najčešće kupimo nekoliko te ih ne stignemo sve pojesti prije nego postanu smeđe jer sazrijevaju samo nekoliko dana nakon kupnje. No, one bi zapravo trebale trajati tjednima, a da se ne pokvare, piše Mirror.

Stabljika banane proizvodi biljni hormon rasta koji se zove plin etilen, a koji pomaže pretvoriti stvrdnuto zeleno voće u nježni i slatki oblik. Uz banane, plin etilen proizvode i jabuke, avokado, mango, kruške, breskve i bobičasto voće. Kada su svi zajedno pohranjeni, stvara se visoko koncentrirano mjesto za nakupljanje plina zbog čega će plodovi će međusobno prezreti, što će na kraju dovodi do truljenja.

VEZANI ČLANCI:

Farmerka i kuharica Brenda Anderson podijelila je način kako to spriječiti. Voće je potrebno staviti u hladnjak jer se tako izbacuje iz zone etilena i najbolje ga se održava svježim. "Mislila sam da zvuči pomalo ludo, ali sam pokušala. Prijateljica mi je rekla da stavim banane u smeđu papirnatu vrećicu za namirnice, čvrsto je zatvorim i stavim je u posudu za pečenje te u hladnjak. Objasnila mi je da kora pocrniti, ali banane će imati dobar okus", objasnila ja Anderson.

Viralni veganski recept: Ispečete kore od banane i dobijete - slaninu!

Inače je zabluda da se žuto voće ne smije čuvati u hladnjaku, a zabluda vjerojatno dolazi od toga što kora pocrni zbog niske temperature što većina ljudi smatra kao kvarenje banane. No, ako se banana u hladnjak stavi na vrhuncu zrelosti, to će spriječiti daljnje sazrijevanje. Voće unutar kore ostat će svježe i bit će dobro za jelo tjednima. "Nakon dva i pol tjedna u posudi za pečenje u hladnjaku izvadila sam svoje banane da ih probam. Stvarno sam željela isprobati ovu metodu", zaključila je Anderson.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije