ZAHVALNA NAMIRNICA

Ne bacajte koru i koštice lubenice, evo nekoliko savjeta kako ih pretvoriti u prave delicije!

lubenica
pixabay.com
10.08.2024.
u 07:00

Koštice lubenice su vrlo zdrave i ukusne ako ih pripremite na pravi način, a isto vrijedi za koru koju većina ljudi baca

Lubenica je jedna od omiljenih ljetnih poslastica. Vrlo je zdrava sastoji se uglavnom od vode, a pogodna je za sve koji su na dijeti i paze na prehranu jer se u 100 grama nalazi svega 30 kalorija. Drugim riječima, u lubenici možete uživati bez imalo grižnje savjesti koliko god vam srce želi. No, jeste li znali da osim ukusnog crvenog 'mesa' lubenice možete jesti i ostale njezine dijelove?

Koliko puta ste čuli da su koštice lubenice štetne i otrovne? Možda su vas u djetinjstvu upozoravali da ih nikako ne jedete, a mnogi ih i danas pažljivo čiste prije serviranja. No, to je zabluda. Koštice lubenice su vrlo zdrave i ukusne ako ih pripremite na pravi način. Isto vrijedi za koru koju većina ljudi baca.

VEZANI ČLANCI:

Grickalice od koštica: Koštice, primjerice, možete poslužiti kao grickalice. One se mogu pržiti kao i bilo koje druge sjemenke. Prije svega potrebno ih je dobro očistiti i posušiti papirnatim ubrusom ili krpom. Potom ih stavite u tavu i prekrijte tankim slojem posoljene vode. Kuhajte dok voda ne ispari, ponovno posušite, a zatim pecite desetak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

Namaz od koštica: Volite li tahini, odnosno namaz od sezama, onda će vam se sigurno svidjeti i namaz od koštica lubenice, koji mnogi nazivaju i maslacem. Postupak je vrlo jednostavan. Koštice dobro operite i posušite ubrusom, a onda ih ubacite u blender i dobro izmiksajte. Maslac mažite na tost i kombinirajte s omiljenim džemovima ili svježim voćem.

GALERIJA Tjednima im krao mlijeko, a onda su mu odlučili stati na kraj: Čudak je to zaslužio

lubenica
1/1

Slatki kompot od kore lubenice: Kilogram kore lubenice narežite na kockice i na sat vremena potopite u hladnu vodu. Nakon toga dobro isperite i uklonite eventualne nečistoće. Na vatri zagrijte 700 ml vode i 0,5 kilograma šećera. Kad se šećer rastopi, ubacite u vodu lubenicu i kuhajte na laganoj vatro dok sasvim ne omekša. Pred sam kraj dodajte ekstrakt vanilije, malo ruma i sok jednog limuna. Vruć kompot spremajte u ugrijane staklenke i pasterizirajte.

Ukiseljena kora lubenice: Lubenica je po sastavu vrlo slična krastavcu pa ako vam je pomisao na slanu varijantu ove poslastice draža od slatke, pokušajte je ukiseliti. Koru lubenice dobro operite i narežite na kockice. Posušite i stavite u staklene teglice. U međuvremenu ugrijte ocat i vodu u omjeru 1:3, dodajte soli i kopra. Kad voda zakipi, maknite s vatre i ostavite 20-ak minuta da se ohladi, a potom zalijte koru lubenice i pasterizirajte.

Smoothie od kore lubenice: Kora lubenice odlična je baza za zdravi smoothie. Kombinirajte je s bananom i drugim voće, ali neće škoditi ako u blender ubacite i pokoju šaku zelenog povrća, poput blitve ili špinata. Zalijte biljnim mlijekom i savršeni smoothie je spreman.

TikTokerica objasnila kako pravilno grijati jelo u mikrovalnoj

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije