boji se depresije

Trudna mama: 'Želim izbjeći posjete čim se beba rodi, ali ne znam kako da to svima kažem'

Trudnoća
Shuttershock
06.04.2022.
u 11:30

To mi je bilo najgore razdoblje u životu i osjećala sam se kao da me nitko ne razumije ni podržava, no čak mi je i mama govorila da im ne mogu reći da ne dolaze jer to 'nije pristojno', podijelila je.

Nedavno se trudna mama trogodišnje djevojčice na roditeljskom portalu Mumsnet požalila kako ju ni kraj trudnoće ni porod ne brinu koliko 'ludo ponašanje svekra i svekrve nakon što ona i beba dođu kući iz rodilišta'.

Anonimna je žena naime objasnila da su u prva dva tjedna nakon prvog poroda roditelji njenog muža nju i bebu posjetili više od deset puta, što je uvelike utjecalo na njeno raspoloženje, ali i na njen odnos s njima. U to se vrijeme, priča, borila s post porođajnom tjeskobom (baby bluesom), a kasnije joj joj je psihijatar dijagnosticirao i teži oblik postporođajne depresije.

Trudnice imaju zaista čudnovate želje, jedu nezdravu hranu, kredu...

Trudnoća
1/9

- Nisam uvijek kad bi oni došli bila u stanju nabaciti osmijeh i neke sam dane bila dosta loše, no oni za to nisu imali previše razumijevanja... - rekla je u svom postu. Svekar je, kaže, znao čak pred njom 'sebi u bradu' promrmljati kako je 'život prekratak da bi netko uvijek bio tako jadan', što je nju u tom stanju jako pogađalo pa se sada, uoči drugog poroda, pita hoće li se to opet događati...

Iako, dodaje, nije odmah nakon poroda bila spremna na posjete i premda je suprug sve članove svoje i njene obitelj zamolio da  prva tri tjedna ne dolaze, njih bi dvoje samo, rekla je, banuli na vrata.  

- To mi je bilo najgore razdoblje u životu i osjećala sam se kao da me nitko ne razumije ni ne podržava, a čak mi je i mama govorila da im ne mogu reći da ne dođu jer to 'nije pristojno' - podijelila je. A osim što su joj povećavali tjeskobu; što je rezultiralo i njenim gubitkom mlijeka; muževi su roditelji, kaže, kasnije svima ispričali da su se 'zbog njenog držanja' osjećali nepoželjno...

Sada će joj nakon poroda doći mama da joj pomogne s bebom, no ni ona, piše u postu, ne razumije postporođajnu tjeskobu i depresiju.

- Moraš popričati sa suprugom da svima postavi granice koje će tebi odgovarati jer je tvoje mentalno zdravlje važnije od njihovih osjećaja... - napisala joj je jedna žena u komentarima.

- Prvih je nekoliko tjedana bebinog života ključno i ne biste se smjeli suzdržavati od toga da svima otvoreno kažete kako se osjećate; ako vam je teško to reći napišite sve u mejlu i objasnite da, za dobrobit vaše bebe, neko vrijeme trebate biti s njom na samo; pa tko shvati shvati, to je njihova stvar - dodala je druga.

Liječnica pokazala kako bi trudnice trebale nositi sigurnosni pojas u automobilu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije