Možda ste primijetili da u trgovinama rajčice nisu u hladnjacima, za što čini se postoji dobar razlog. Naime prema jednoj američkoj studiji iz 2016. godine, tjedan dana držanja u hladnjaku rajčicama je bitno smanjilo intenzitet okusa i mirisa , prenosi Express.
Savjeti za kuhanje jednog chefa koji će svima dobro doći: Ovo želite znati....
Istraživanje je objavljeno u stručnom časopisu BBC Science Focus u kojem se objašnjava da se hlađenjem u rajčicama smanjuje aktivnost gena odgovornih za sintezu hlapljivih tvari zbog kojih imaju slatkast okus i specifičan miris. Niske temperature, piše, mogu utjecati i na teksturu rajčice, odnosno na temperaturi nižoj od pet stupnjeva rajčica počinje trunuti, postaje mekša i gubi koštice na površini.
Stručnjaci zato naglašavaju da, premda će im produljiti rok trajanja, čuvanje rajčica u hladnjaku može ublažiti njihov okus. Zato je, dodaju, najvažnije koliko su zrele; ako rajčice još nisu potpuno zrele, hlađenjem ćete spriječit da dosegnu svoju punu zrelost.
Ako su rajčice pak već zrele kad ih kupite; i ako ih planirate pojesti u roku od nekoliko dana; dobro ih je staviti u hladnjak.
- Nezrele bi rajčice trebale ostati na sobnoj temperaturi, samo ne na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Da biste im duže održali svježinu, dok dozrijevaju ih spremajte sa stabljikom okrenutom prema dolje - savjetuju stručnjaci.
Pizza je zdraviji doručak od pahuljica!