1. DAN
JUHA OD KUPUSA
Sastojci:
- 1 kg kupusa
- 10 dag crvenog luka
- 2 dag češnjaka
- 10 dag mrkve
- 2 žlice pasirane rajčice
- 2 žlice brašna
- 2 žlice peršina
- 1 žličica soli
- 1 žlica Vegete
- 2 dl ulja
Priprema: U loncu zagrijemo ulje, dodamo povrće izrezano na kockice, crveni luk, mrkvu, češnjak i kupus. Sve zajedno malo propržimo, prelijemo s tri litre tople vode, i pustimo da lagano kuha 20 minuta. Napravimo zapršku: zagrijemo ulje, dodamo brašno, propržimo, ulijemo rajčicu, promiješamo pjenjačom, dodamo malo hladne vode, pustimo da prokuha, i tako vruću ulijemo u juhu. Na laganoj vatri kuhamo još 10 minuta. Na kraju dodamo peršin i serviramo juhu.
PEČENI KRUMPIR
Sastojci:
- 3 kg krumpira
- 2 dl ulja
- 1 žlica soli
- 1 žlica Vegete
- 1 žličica slatke crvene paprike
Savjeti za kuhanje jednog chefa koji će svima dobro doći: Ovo želite znati....
Priprema: Krumpir ogulimo, izrežemo na tanke uzdužne ploške, dodamo začine i izmiješamo. Zagrijavši ulje u limu za pečenje, pažljivo u nj istresemo izrezani krumpir, promiješamo ga i poravnamo. Zatim stavimo u dobro zagrijanu pećnicu i pečemo 40 minuta na temperaturi od 200ºC, tako da dobije lijepu zlatno-žutu boju. Poslužujemo vruće.
SALATA OD RAJČICE S MOZZARELLOM
Sastojci:
- 3 kg rajčice
- 60 dag mozzarelle
- 1 žlica peršina ( sitno sjeckanog)
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 žličica soli
- 1 žličica origana
Priprema: Mozzarellu izrežemo na ploške. Rajčicu operemo i izrežemo na ploške. Složimo na tanjur: plošku rajčice i plošku mozzarelle, tako da se međusobno prekrivaju. Začinimo, pospemo peršinom i origanom te dodamo nekoliko kapi maslinova ulja. Poslužimo.
KOLAČ OD ROGAČA
Sastojci:
- 20 dag rogača
- 25 dag brašna (oštrog)
- 20 dag margarina
20 dag čokolade
- 20 dag šećera
- 10 jaja
- 1 naranča (korica i sok)
- 1 limun (korica i sok)
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 25 dag marmelade od marelice
Priprema: Umutimo margarin, žutanjke i šećer. Dodamo mljeveni rogač, brašno s praškom za pecivo, korice i sok od naranče i limuna. Na kraju lagano umiješamo dobro umućeni snijeg od bjelanjaka. Pažljivo izlijemo u namašćen i brašnom posut lim za pečenje, poravnamo i pečemo oko sat vremena na 180°C. Pečeni kolač ohladimo i prerežemo po dužini. Namažemo marmeladom od marelica i prelijemo čokoladom. (Čokoladu od 20 dag rastopimo, dodamo 3 žlice ulja i 3 žlice vruće vode, lagano izmiješamo, zagrijemo do kuhanja uz stalno miješanje, i prelijemo kolač.) Na kraju, kolač dobro ohladimo, i režemo po želji.
2. DAN
JUHA OD ŠPINATA
Sastojci:
- 1 kg špinata
- 10 dag margarina
- 3 žlice brašna
- 1 dl vrhnja za kuhanje
- 1 jaje - 1 žličica soli
- 1 žlica Vegete
Priprema: Špinat prokuhamo u vreloj zasoljenoj vodi. Prelijemo ga hladnom vodom, ocijedimo, i sameljemo u stroju za meso. Napravimo svijetlu zapršku od margarina i brašna. Na to dodamo špinat i prelijemo s dvije litre hladne vode. Kuhamo 15 minuta, uz neprestano miješanje. Dodamo začine i jaje izmućeno s vrhnjem te pustimo da provre, a zatim skinemo s vatre. Ostavimo poklopljeno do posluživanja. Uz ovu juhu mogu se poslužiti prepržene kockice kruha.
MUSAKA OD PATLIDŽANA
Sastojci:
- 2 kg patlidžana
- 1 kg rajčice
- 20 dag svježe crvene paprike
- 15 dag tikvica
- 5 dag crvenog luka
- 1 dag češnjaka
- 10 dag peršinovog lista
- 15 dag margarina
- 1 dl bijelog vina
- 3 dl vrhnja za kuhanje
- 3 žlice brašna
- 1 žličica soli
- 1 žlica Vegete
- 1 žličica papra
Priprema: Patlidžane ogulimo, izrežemo na ploške i potopimo u toplu slanu vodu neka odstoje 15 minuta. Tikvice izrežemo na ploške i posolimo. Paprike izrežemo na rezance. Crveni luk i češnjak izrežemo na kockice. Rajčicu izrežemo na ploške. Sve poredamo u lim za pečenje namazan margarinom: patlidžane, tikvice, i rajčicu pospemo isjeckanim lukom i češnjakom, peršinom, soli, Vegetom i paprom. Potom sve zajedno poškropimo uljem. Postupak ponavljamo sve dok ima povrća. Na kraju prelijemo vinom, rastopljenim margarinom, i uljem, a potom razmutimo brašno u malo mlijeka i dodamo vrhnje za kuhanje te prelijemo po složenoj musaki. Stavimo peći u vruću pećnicu na 180°C. Pečemo 20 minuta. Poslužujemo vruće.
SALATA OD ROTKVICA
Sastojci:
- 1 kg očišćenih rotkvica
- 20 dag kiselih jabuka
- 1 limunov sok
- 1 žlica kopra
- 1 žlica peršina
- 1 žličica soli
- 1 žličica papra
Priprema: Rotkvice izrežemo na tanke ploške. Jabuke ogulimo i naribamo na krupni ribež. Sve prelijemo limunovim sokom. Dobro izmiješamo sa začinima, koprom i peršinom. Poslužimo.
KOLAČ OD JABUKA
Sastojci:
- 25 dag margarina
- 40 dag brašna (tip 400)
- 15 dag šećera
- 2 jaja
- 1 limun (korica i sok)
- 1 dl mlijeka
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 30 dag svježeg kravljeg sira
- 6 jaja
- 3 dl slatkog vrhnja
- 40 dag šećera
- 20 dag kokosovog brašna
- 4 kg jabuka
- 25 dag marmelade od marelica
- 20 dag džema od brusnice
Priprema: Zamijesimo tijesto; umutimo margarin, jaja, šećer, limun, mlijeko i brašno s praškom za pecivo i svježim kravljim sirom. Dobro umiješano tijesto stavimo u lim za pečenje, premazan margarinom i posut brašnom. Umutimo žutanjke sa 20 dag šećera, vrhnjem za kuhanje i 10 dag kokosa. Tom smjesom premažemo tijesto. Pripremimo jabuke: ogulimo ih i izdubimo sredinu, izrežemo na ploške i poslažemo po tijestu. Naslonimo plošku jednu na drugu da dobijemo slobodne izdubljene krugove. Stavimo peći 20 minuta u pećnicu zagrijanu na 180°C. Zatim umutimo čvrst snijeg od bjelanjaka sa 20 dag šećera i vanilin šećerom te umiješamo 10 dag kokosovog brašna. Smjesu stavimo u špricu. Zagrijemo marmeladu, izvadimo kolač iz pećnice, i premažemo ga. U svaki kolut stavimo džem, a pored svakog koluta špricom stavljamo ružice. Vratimo kolač u pećnicu još 5 minuta na 100°C. Kolač ohladimo i pažljivo izrežemo na kocke.
3. DAN
PILEĆA JUHA
Sastojci za juhu:
- 1 kg piletine
- 40 dag mrkve
- 30 dag peršina korijena sa lišćem
- 20 dag korijena celera
- 4 l vode
- 1 žličica soli
- 1 žlica Vegete
- 10 dag rezanaca
Priprema: Meso izrežemo na sitne komade i blanširamo. Povrće izrežemo na kocke i prepržimo na ulju, dodamo meso, prelijemo toplom vodom i pustimo da kuha na laganoj vatri 20 minuta. Dodamo začine i zakuhamo domaće rezance. Prije serviranja, pospemo juhu sitno isjeckanim peršinom.
Sastojci za rezance:
- 1 kg brašna (glatkog)
- 4 žutanjka
- 2 cijela jaja
- 5 žica hladne vode
Priprema rezanaca: Zamijesimo čvrsto glatko tijesto od brašna, jaja i vode. Podijelimo ga na dva dijela. Oba dijela još dodatno umijesimo. Tijesto razvijemo i malo prosušimo, a zatim izrežemo na rezance i pustimo da se dobro osuši.
MUSAKA OD TIKVICA
Sastojci:
- 2 kg tikvica
- 80 dag mljevenog mesa
- 5 dag crvenog luka
- 1 dag bijelog luka
- 3 dl vrhnja za kuhanje
- 40 dag tvrdog sira (naribanog)
Za pohanje:
- 3 jaja
- 10 dag krušnih mrvica
- 10 dag brašna
- 1 l ulja
- 1 žličica soli
- 1 žličica Vegete
- 1 žličica papra
- 1 žličica crvene paprike
Priprema: Na malo ulja ispržimo luk i meso i začinimo. Tikvice operemo i izrežemo uzdužno na tanke ploške. Uvaljamo ih u brašno, jaja i mrvice te ispržimo u puno ulja, dok ne porumene. Napravimo preljev za musaku od tri jaja, vrhnja za kuhanje, soli, Vegete, crvene paprike i papra. Sve izmiješamo žicom. U namašćenu vatrostalnu zdjelu složimo po red tikvica i red mesa, pospemo ribanim sirom, i tako ponavljamo sve dok ima materijala. Nakon što smo sve složili, prelijemo preljevom i pospemo sirom. Stavimo u pećnicu da se peče oko 20 minuta na 150°C. Poslužujemo vruće
SALATA OD CIKLE
Sastojci:
- 3 kg cikle
- 1 dl octa
- 10 dag šećera
- 2 dag bijelog luka
- 1 žličica soli
Priprema: Opranu ciklu skuhamo, ogulimo, i izrežemo na tanke ploške. Začinimo je i lagano izmiješamo te pospremimo u hladnjak da malo odstoji. Kad se potpuno ohladi, poslužimo u zdjelicama za salatu.
KOLAČ OD VIŠANJA
Sastojci:
- 2 kg višanja
- 15 dag margarina
- 25 dag šećera
- 30 dag brašna (tip 400)
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 1 limun (korica i sok)
- 2 dl jogurta
- 1 dl ulja
Priprema: Jaja razdvojimo: žutanjke umutimo s polovicom šećera te dodamo omekšani margarin, ulje, brašno s pecivom, limunovu koricu i sok, jogurt. Umutimo čvrst snijeg i sjedinimo smjesu. Lagano izmiješamo pjenjačom. Tijesto izlijemo u lim za pečenje premazan margarinom i posut brašnom. Na tijesto stavimo višnje i pečemo sat vremena na laganoj vatri (180°C). Ohlađen kolač pospemo mljevenim šećerom.
4. DAN
JUHA OD KRUMPIRA
Sastojci:
- 1 kg krumpira
- 5 dag crvenog luka
- 10 dag mrkve
- 10 dag celera
- 10 dl ulja
- 1 žlica peršinova lista
- 1 žlica brašna
- 1 žličica soli
1 žlica vegete
Priprema: Povrće operemo, ogulimo i izrežemo na manje kockice. Ispržimo na ulju, promiješamo i dodamo dvije litre tople vode. Napravimo zapršku i dodamo u juhu. Kad je juha gotova, začinimo je navedenim začinima i pospemo peršinom.
OKRUGLICE OD SIRA
Sastojci:
- 1 kg svježeg kravljeg sira
- 3 jaja
- 8 žlica pšeničnog griza
- 3 žlice brašna (oštrog)
- 10 dag margarina
- 4 žlice mrvica
- 1 žličica soli
Priprema: Izmiješamo margarin i žutanjke te dodamo sir, griz i brašno. Tako dobivenu masu posolimo i izmiješamo. Posebno umiješamo bjelanjke u čvrsti snijeg i lagano dodamo u smjesu. Držimo sat u hladnjaku da odstoji. Oblikujemo okruglice i kuhamo u slanoj vodi 10 minuta. Potom okruglice izvadimo iz vode, posložimo u lim za pečenje i pospemo mrvicama.
SALATA OD MRKVE I ŠPINATA
Sastojci:
- 20 dag mrkve
- 30 dag špinata
- 3 dag češnjaka
- 20 dag kiselih jabuka
- 1 dl ulja
- 1 dl limunovog soka
- 1 žlica šećera
- 1 žličica soli
Priprema: Sirovu opranu i očišćenu mrkvu naribamo na ribež. Špinat dobro operemo i izrežemo na rezance. Dodamo usitnjen češnjak, sol, šećer, ulje, limunov sok i jabuke izrezane na kocke. Sve lagano izmiješamo i poslužimo.
ROLADA OD KESTENA
Sastojci za biskvit:
- 10 dag šećera
- 10 dag brašna
- 15 dag protisnutog kestena
- 4 jaja
-1 prašak za pecivo
-1 vanilin šećer
Za kremu:
- 10 dag šećera
- 25 dag protisnutog kestena
- 10 dag margarina
- 2 žutanjka
- 2 dl mlijeka
- 1 žlica ruma
- 1 vanilin šećer
Glazura:
- 20 dag čokolade
- 4 žlice šećera
- 3 žlice vode
- 1 žlica ulja
Priprema biskvita: Žutanjke pjenasto umiješamo s polovicom šećera, dodamo kesten i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Umiješamo snijeg od bjelanjaka i u njega dodamo drugu polovicu šećera. Izmiješamo smjesu, žutanjke s bjelancima, i izlijemo u lim za pečenje, namazan i posut brašnom. Pečemo na 180°C. Pečeno tijesto izvadimo na krpu posutu šećerom i zarolamo.
Priprema kreme: Žutanjke i šećer izmiješamo, kuhamo u mlijeku, ostavimo da se ohladi. U ohlađenu smjesu dodamo pjenasto umiješan margarin te umiješamo kesten, vaniliju i rum. Ohlađenu roladu razmotamo, namažemo kremom i ponovo zarolamo. Roladu prelijemo čokoladnom glazurom.
Priprema čokoladnog preljeva: Sve navedene sastojke izmiješamo, čokoladu otopimo na laganoj vatri i još vruću prelijemo po roladi. Stavimo u hladnjak da se ohladi. Dobro ohlađenu roladu izrežemo u kose šnite i poslužimo
5.DAN
JUHA OD MRKVE
Sastojci:
- 45 dag mrkve
- 10 dag griza
- 1 dl ulja
- 2 dl vrhnja za kuhanje
- 1 žličica soli
- 1 žličica Vegete
Priprema: Očišćenu mrkvu naribamo na krupno i prepržimo na ulju. Prelijemo s dvije litre tople vode. Kad je mrkva kuhana, zakuhamo griz i začinimo. Kuhamo još 5 minuta. Pred kraj dodamo vrhnje za kuhanje. Pospemo peršinovim listom i poslužujemo toplo.
VARIVO OD KELJA
Sastojci:
- 2 kg kelja
- 5 dag češnjaka
- 2 dl ulja
- 10 dag margarina
- 1 žličica soli
- 1 žlica Vegete
- 1 žlica mljevene paprike
Priprema: Kelj izrežemo, operemo i stavimo u prokuhanu slanu vodu. Kuhamo 10 minuta, a zatim ocijedimo, prelijemo hladnom vodom, i ponovo ocijedimo. Zagrijemo ulje, dodamo češnjak, margarin i crvenu papriku te prelijemo kelj. Začinimo i ostavimo u poklopljenoj posudi do serviranja.
SALATA OD PAPRIKE
Sastojci:
- 4 kg zrele crvene paprike
- 1 dcl ulja
- 5 dag češnjaka
- 1 žlica peršina
- 1 žlica vinskog octa
- 1 žličica soli
Priprema: Oprane cijele paprike složimo u lim za pečenje i pečemo u pećnici na 180°C. Pečene paprike ogulimo i očistimo od sjemena. Češnjak i peršin sitno isjeckamo te izmiješamo s octom, uljem i soli. Paprike prelijemo i ukrasimo kriškama limuna.
RUŽICE
Sastojci:
- 40 dag oštrog brašna
- 4 žutanjka
- 20 g kvasca
- 2 dl mlijeka
- 5 žlica ulja
- 3 žlice šećera
-1 vanilin šećer
Nadjev:
- 30 dag margarina
- 2 dl ulja
- 30 dag mljevenih oraha
- 1 vanilin šećer
Sirup:
- 1 kg šećera
- 1 l vode
- 1 limun
- 1 vanilin šećer
Priprema: Izmiješamo šećer s vodom i vanilin šećerom te kuhamo 30 minuta. Dodamo oguljen limun, izrezan na kriške. Ohladimo sirup i prelijemo vruće ružice. Kvasac izmrvimo u malo mlijeka i ostavimo da se digne. Izmiješamo: žutanjke, šećer, vanilin šećer, ulje, dignuti kvasac i s toplim mlijekom zamijesimo tijesto. Razdijelimo u 4 dijela i ostavimo da se digne. Pripremimo nadjev, izmiješamo margarin, dodamo ulje i vanilin šećer. Svaki dio tijesta razvijemo i premažemo margarinom te pospemo mljevenim orasima. Pažljivo zamotamo u roladu. Izrežemo na 1 cm debljine i posložimo u lim za pečenje, tako da ružice leže. Isti postupak ponovimo i s drugim tijestom. Pečemo u pećnici na 180°C. Vruće ružice prelijemo s hladnim sirupom.
6. DAN
Sastojci za juhu:
- 5 žlica ulja
- 2 žlice brašna
- 1 l domaćeg soka od rajčice
- 1 žličica soli
- 1 žlica šećera
- 1 žlica peršina
- 10 dag tarane
Sastojci za taranu:
- 30 dag brašna (oštrog)
- 4 jaja
Priprema tarane: Izraditi čvrsto glatko tijesto od umućenih jaja i brašna. Ostaviti da odstoji jedan sat. Čvrsto tijesto izribati na ribež. Prosušiti, miješajući ga s malo brašna. Kad je suho, prosijati ga da se odvoji od brašna.
Priprema juhe: U lonac ulijemo ulje, dodamo brašno, i miješamo dok brašno ne požuti. Ulijemo rajčicu i dodamo litru hladne vode. Miješamo pjenjačom dok ne proključa. Kuhamo deset minuta. Dodamo tjesteninu i začine, promiješamo i kuhamo još dvije minute. Pospemo peršinom i ostavimo u poklopljenoj posudi do posluživanja.
VARIVO OD GRAŠKA I MRKVE
Sastojci:
- 1 kg očišćenog graška
- 10 dag crvenog luka
- 2 dag češnjaka
- 20 dag mrkve
- 10 dag svježe rajčice
- 2 žlice brašna
- 2 dl ulja
- 2 žlice peršina
- 1 žličica soli
- 1 žlica Vegete
Priprema: Na zagrijanom ulju propržimo luk i mrkvu, sitno isjeckane; dodamo grašak te oguljenu i sitno isjeckanu rajčicu. Prelijemo s malo hladne vode. Pustimo da provre. U zdjelici izmiješamo brašno s malo hladne vode i ulijemo u grašak. Stavimo sve začine, promiješamo, i ostavimo da još kuha pet minuta na laganoj vatri. Prije služenja pospemo peršinom.
KRUMPIR SALATA
Sastojci:
- 3 kg krumpira
- 20 dag crvenog luka
- 4 žlice peršinova lista
- 10 žlica maslinova ulja
- 10 žlica bijelog ulja
- 2 dl tople vode
- 1 dl jabučnog octa
- 1 žličica soli
- 1 žličica papra
Priprema: Stavimo kuhati dobro oprani cijeli i neoguljeni krumpir. Kad je kuhan, ogulimo ga i izrežemo na ploške. Luk izrežemo na listiće i malo posolimo, da omekša. Pripremimo marinadu: Izmiješamo ocat, ulje, sol, vodu, papar i peršin te prelijemo krumpir. Dodamo crveni luk i sve ponovno lagano izmiješamo. Po potrebi, dodamo još vode. Tako pripremljena salata treba odstajati dvadesetak minuta.
TULUMBE
Sastojci za tijesto:
- 0,5 l vode
- 15 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 50 dag oštrog brašna
- 5 jaja
- 1 l ulja za prženje
Priprema tijesta: Vodu prokuhamo te dodamo ulje, šećer, vanilin šećer i brašno. Sve miješamo pjenjačom i kuhamo lagano kao palentu. Smjesu ohladimo i dodamo jaja. Promiješamo, tako da dobijemo glatko tijesto. Gotove, stavljamo u kalup za tulumbe i pržimo u zagrijanom ulju, da dobiju zlatnu boju. Pečene, vadimo u hladan sirup, a iz sirupa, u drugi lim za pečenje, pažljivo posloživši. Ohlađene, serviramo na tanjur i poslužimo.
Sastojci za sirup:
- 1 kg šećera
- 8 dcl vode
- 1 vanilin šećer
- 1 limun
Priprema: Šećer izmiješamo s vodom i vanilin šećerom. Prokuhamo i dodamo oguljen limun, izrezan na ploške. Kuhamo na laganoj vatri 30 minuta. Sirup prije upotrebe ohladimo.
7. DAN
JUHA OD POVRĆA
Sastojci:
- 5 dag crvenog luka
- 10 dag krumpira
- 10 dag mahuna
- 20 dag mladog kupusa
- 20 dag mrkve
- 10 dag svježe paprike
- 1 dag češnjaka
- 10 dag celera
- 3 žlice brašna
- 2 dl vrhnje za kuhanje
- 2 dl ulja
- 1 žlica soli
- 1 žlica Vegete
- 1 žlica peršina
Priprema: Sve povrće izrežemo na kocke i pržimo na vrelom ulju dok porumeni. Dodamo toplu vodu i kuhamo 15 minuta. Vodu začinimo i dodamo brašno razmućeno s vrhnjem za kuhanje. Pustimo da provre. Isključimo i poklopimo da malo odstoji. Prije posluživanja, pospemo peršinom.
PUNJENA PEČENA PASTRVA:
Sastojci:
- 4 kg pastrve
- 20 dag margarina
- 20 dag krušnih mrvica
- 5 dag češnjaka
- 10 dag crvenog luka
- 30 dag špinata
- 2 dl maslinovog ulja
- 2 dl bijelog vina
- 1 l ulja
- 1 žličica soli
- 1 žlica Vegete
Priprema: Pastrve dobro očistimo, operemo, i posušimo. Začinimo ih i ostavimo neka malo odstoje. Pripremimo nadjev: špinat skuhamo, prelijemo hladnom vodom, ocijedimo i izrežemo na rezance. Crveni luk i češnjak izrežemo na kockice i popržimo na margarinu. Dodamo špinat i krušne mrvice te začinimo Vegetom. Pastrvu prvo s obje strane ispržimo u ulju, a zatim napunimo prethodno opisanim pripremljenim nadjevom. Punjene pastrve posložimo u lim za pečenje premazan margarinom i polijemo marinadom. Ostavimo u toploj pećnici do serviranja.
SALATA OD KRUMPIRA S RADIČEM
Sastojci:
- 1 kg krumpira
- 30 dag radiča
- 3 dag češnjaka
- 5 dag crvenog luka
- 2 dl ulja
- 1 dl limunovog soka
- 2 žlice octa
- 1 žličica soli
Priprema: Krumpir skuhamo u ljusci, još dok je topao ogulimo i izrežemo na listiće. Radič operemo, izrežemo na rezance i izmiješamo zajedno s krumpirom. Dodamo sitno izrezani luk, češnjak, sok od limuna, ocat i sol te sve lagano izmiješamo. Pustimo da odstoji 5 minuta. Serviramo u zdjele za salatu.
DAMSKI KAPRIC
Sastojci:
- 25 dag margarina
- 35 dag šećera
35 dag brašna
- 6 jaja -
2 dl mlijeka
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica ruma
- 1 limun (kora i sok)
- 15 dag kvasca
- 20 dag oraha, krupno sjeckanih
- 30 dag džema od jagoda ili marelica
Priprema: Margarin izmiješamo tako da dobijemo pjenu. Dodamo žumanjke, deset žlica šećera, s brašnom izmiješan prašak za pecivo, naribanu koricu limuna i sok, vanilin šećer, rum, mlijeko s rastopljenim kvascem. Sve izmiješamo, ujednačimo masu, i izlijemo u namazan i brašnom posut lim za pečenje. Pečemo u pećnici na 180°C da dobije zlatnu boju. Izvadimo iz pećnice i premažemo džemom. Preko džema stavimo čvrsto izmućen snijeg od bjelanjaka, u koji smo dodali preostali šećer. Pospemo orasima, vratimo u pećnicu, i pečemo na laganoj vatri, na 100°C, još dvadeset minuta. Ohlađeno, izrežemo na kocke i poslužimo.
Pogledajte za što sve možete koristiti tvrdi sapun u kućanstvu!