Čokolada je jedan od najpoznatijih i najpopularnijih slatkiša pa vjerojatno mislite da znate pravilan način za njenu konzumaciju, prenosi Daily Mail. Ipak, prema stručnjaku, većina ljudi pogrešno konzumira čokoladu i ne dobiva njen potpun okus. Sarah Hartnett, stručnjakinja za slastice i čokoladu, otkrila je nekoliko promjena koje biste trebali napraviti da vam čokolada ima još bolji okus.
Pogledajte hit recept Zagrepčanke za kruh koji svakome uspije:
Nemojte je pohranjivati u hladnjaku. Sobna temperatura je najbolja za čokoladu jer ako se nalazi na ekstremnim temperaturama, bilo vruće ili hladno, ona će promijeniti svoj sastav i izgled te više neće imati sladak okus. I dalje će biti jestiva, ali neće biti toliko ukusna. Također je ne biste trebali spremati blizu hrane koja ima jak miris jer će ona upiti taj miris, a ne samo da će tako mirisati, već će biti i istog okusa kao druga hrana.
Prije same konzumacije čokolade, trebali biste je pomirisati. Miris je vrlo važan i pridonosi čak 80% našem okusu. Miris hrane daje znak osjetilima da se pripreme na okus i tjera nam slinu na usta. Sarah kaže kako su sva osjetila bitna za odličan okus, od zvuka trganja čokolade do gledanja kako se sjaji. Nakon što čokoladu stavite u usta, nemojte ju gristi, već je ostavite da se lagano topi u vašim ustima kako bi osjetili istinski okus čokolade. Najbolje je uzeti malene dijelove zubima kako bi čokolada imala vremena otopiti se.
Tijekom kuhanja, ljudi često svoju čokoladu tope iznad vode ili pare te tako uništavaju njen okus. Za topljenje čokolade, najbolje je čokoladu staviti u plastičnu zdjelicu i lagano topiti u mikrovalnoj pećnici. Plastika se ne zagrijava toliko brzo kao staklo ili keramika te vam se tako neće ni čokolada pregrijati. Sarah također savjetuje da budete hrabri i pustolovni s okusima. Isprobajte razne vrste čokolade, poput Ruby čokolade koja se radi od bobičastog voća i ostavlja mekan i gladak okus u ustima.
Uz čokoladu, popularna je i kava. U videu pogledajte koliko kave piju Hrvati: