Razna istraživanja pokazala su da umjerena konzumacija čokolade je dobra za zdravlje, ali tamna čokolada zapravo je bolji izbor. Tamna čokolada sadrži manje šećera te veću količinu kakaa. Kakao se dobiva od zrna kakaa koja u sebi sadrže veliku količinu antioksidansa i flavonoida, dvije stvari koje pozitivno utječu na zdravlje srca.
Pogledajte hit recept Zagrepčanke za kruh koji uspije svakome:
Flavonoida i u sebi imaju antioksidanse koji popravljaju oštećene stanice, a i mogu smanjiti mogućnosti srčanih bolesti i udara. Također antioksidansi iz flavonoida smanjuju mogućnosti koronarne bolesti arterija, jedne od najčešćih srčanih bolesti. Isti ti flavonoidi poboljšavaju i rad srce te ono kuca zdravije i dulje, a sprječavaju i zgrušavanje krvi, što smanjuje mogućnosti za moždani udar.
Tamna čokolada također je zdravija od druge nezdrave i brze hrane i slatkiša jer sadrži manju količinu šećera i masti. Konzumacijom tamne čokolade, u umjerenoj količini, također se smanjuje razina kolesterola u krvi, koji se smatra jednim od najvećih uzorka srčanih bolesti.
Važno je za zapamtiti da je tamna čokolada dobra samo u umjerenoj količini, što znači da dnevno ne biste trebali pojesti više od jedne ili dvije kockice. Također bi trebali birati tamnu čokoladu koja ima više od 80% kakaa u sebi, jer je zdravija i manje kalorična. Uz tamnu čokoladu, ako si želite popraviti zdravlje, konzumirajte što više bobičastog voća, orašastih plodova, jabuka te crnog ili zelenog čaja, piše insider.com.
Pogledajte jednostavne načine za održavanje težine nakon 50. godine: