Ako su pčele prestale zujati iznad polja lavande, znak je to da su se cvjetovi zatvorili i da je vrijeme cvatnje završilo, te da žetva može početi.
Potrebno je par suhih dana kako kiša ne bi namočila cvjetove prepune finih esencija koji će ubrzo biti pretočeni u dragocjene kapi eterična ulja.
Žetva u zoru
Lavanda, ispričala nam je jedna od pionirki uzgoja lavande u Istri Sandra Oklen, raste u pozitivnom okruženju i vraća svaki atom energije uložen u nju. Ne voli agresiju, buku i strojeve pa polja treba ručno okopavati.
- Točnije, svaku sadnicu posebno, motičicom, i to prije no što svane i sunce prosuši zemlju. Ako ste napravili sve što treba oko grmova koje ste posadili dovoljno udaljene da se mogu raskošno raširiti, u trećoj godini imat ćete prvu pravu berbu.
Sve je to samo korak na putu koji vodi do proizvodnje ulja. Naime, od jednoga grma razvijene lavande dobiva se od 1 do 1,5 kg cvijeta, a za jednu litru ulja potrebno je nešto više od 50 kg cvijeta lavande. Iako je uvriježeno mišljenje da se lavanda bere usred dana kada je koncentracija ulja u cvjetovima najveća, u praksi to i nije baš tako.
Naime, ulja iz odrezanog cvijeta tada prebrzo ispare pa žetva počinje u zoru, ali nakon što se rosa osuši s cvjetova. Lavanda se reže desetak centimetara ispod zadnjeg cvijeta na stabljici i slaže u snopove te priprema za destilaciju kojom će se parenjem izdvojiti ulje iz cvijeta, ohladiti i u dekanterima odvojiti ulje koje pliva na hidrolatu. Čuvanje dragocjenog ulja posebna je priča. Čuva se daleko od svjetlosti, u tamnim bocama i čvrsto zatvoreno.
Uz meso, ali i deserte
Osim u terapeutske svrhe i u kozmetici, lavandino ulje sve je popularnije i u gastronomiji, od kolača i slastica pa do kratkih marinada za meso u kojima će par kapi lavandina ulja dati fini notu. Odlična je ako je koristite u desertima, poput sladoleda i sorbeta, pa čak i u kruhu, keksima i pekmezima. Iskusne proizvođačice domaćih slastica, poput Ester Diklić, za tijesto za kekse radije biraju ulje nego cvijet jer, kažu, ljepše izgleda.
>>3 biljke za koje svaka žena mora znati i mora ih imati
>>Blagotvorna i plemenita ljepotica: njezino veličanstvo lavanda