jeste li primijetili ovo?

Zašto se u judu dodjeljuju dvije brončane medalje? Odgovor leži u kvaliteti natjecatelja

Barbara Matić na pobjedničkom postolju tijekom dodjele medalja u judu na Olimpijskim igrama u Parizu
Igor Kralj/PIXSELL
01.08.2024.
u 11:30

Za većinu sportova dodjeljuju se zlatne, srebrne i brončane medalje za tri najbolja natjecatelja. Međutim, u judu pravila se malo razlikuju.

Olimpijske igre jedno su od najposebnijih natjecanja na svijetu, privlačeći tisuće posjetitelja svake četiri godine u gradove domaćine na dvotjedni festival sportskih događanja. Na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. više od 10.000 sportaša natjecat će se u 32 različita sporta, pri čemu se medalje dodjeljuju najboljima u svakoj disciplini, piše LADBible

Za većinu sportova dodjeljuju se zlatne, srebrne i brončane medalje za tri najbolja natjecatelja. Međutim, u judu pravila se malo razlikuju; umjesto tri, četiri sportaša dobivaju medalje. Judo se na Igrama u Parizu održava od 27. srpnja do 3. kolovoza, s ukupno 15 događaja tijekom osam dana natjecanja. 372 natjecatelja borit će se za medalje u sedam težinskih kategorija za muškarce i žene, kao i u mješovitim ekipnim natjecanjima.

 

U svakoj težinskoj kategoriji dodjeljuje se jedna zlatna, jedna srebrna i dvije brončane medalje. Ovaj sustav omogućava četiri medalje po kategoriji, što je specifičnost juda, kao i nekih drugih borilačkih sportova poput hrvanja i taekwondoa. Razlog za dvije brončane medalje leži u repasažnom sustavu koji se koristi u tim sportovima. Ovaj sustav pruža drugu priliku sportašima koji su rano ispali iz natjecanja, omogućujući im borbu za broncu.

Sustav funkcionira tako da se pobjednici s obje strane ždrijeba natječu za zlato, a poraženi dobiva srebro. U isto vrijeme, sportaši koji su izgubili od finalista imaju priliku natjecati se u repasažu za brončanu medalju. U konačnici, dvije brončane medalje priznaju da natjecatelji iz različitih dijelova ždrijeba mogu pokazati visoku razinu vještine, unatoč tome što nisu došli do finala.

VEZANI ČLANCI: 

Dodatno, sustav s dvije brončane medalje prepoznaje činjenicu da se najjači natjecatelji mogu međusobno susresti već u ranoj fazi natjecanja, što može rezultirati tijesnim porazom jednog od favorita. Kako bi se osiguralo pravedno priznavanje izvrsnosti, natjecatelji su odvojeni u različite dijelove ždrijeba. To omogućava da se sportaši s obje strane ždrijeba ravnopravno natječu za brončanu medalju, odražavajući poštenu raspodjelu i priliku za osvajanje medalje.

Tko je 27-godišnji Bjelovarčanin koji je Hrvatskoj donio prvu medalju u Parizu?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije