Važno za zdravlje

Zdravo posuđe – zašto koristiti i kako odabrati kvalitetno posuđe za kuhanje?

Foto: Danijel Berković/Pixsell
04.06.2018.
u 14:44

Posuđe koje biste trebali izbjegavati je ono napravljeno od reaktivnog materijala.

Iako se možda ne čini važnim na prvu pomisao, zdravo posuđe itekako doprinosi vašem zdravlju.

Postoje različite vrste zdravog posuđa, a u nastavku saznajte koje su razlike i zašto biste trebali razmisliti sljedeći put pri kupnji posuđa. Koje posuđe izbjegavati? Posuđe koje biste trebali izbjegavati je ono napravljeno od reaktivnog materijala. Takvo posuđe kemijski reagira s drugim stvarima pa tako posuđe i hrana mogu međusobno reagirati.

Reaktivni materijali posuđa su sljedeći:

Aluminij – posuđe od aluminija ispušta aluminij u hranu, a on nije zdrav za čovjeka.
Bakar – posuđe od bakra reagira s hranom (pogotovo kiselom hranom) i ispušta ione metala u hranu.
Plastika – plastika je vrlo reaktivna s hranom, a najčešće sadrži i BPA.
Preporučuje se izbjegavanje teflonskog posuđa jer na temperaturi od 260 do 350 °C polimeri ispuštaju otrovne pare.

Izbjegavajte i posuđe koje ima premaz koji sprečava lijepljenje hrane jer sadrži plastične polimere. Takvo posuđe ispušta pare koje su dokazano kancerogene kada se zagrije.

Koje je posuđe kvalitetno i zašto ga je dobro koristiti pročitajte na portalu Kreni zdravo. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?