Odlična alternativa

Želite uvrstiti biljne alternative u prehranu, a ne znate odakle krenuti? Imamo super preporuku i sjajne recepte za najbezmesniji okus mesa

Argeta Meatless
Foto: Shutterstock
1/8
11.03.2024.
u 09:44

Kada govorimo o tipičnim hrvatskim obrocima, mnogi od nas često biraju paštetu koja je nezaobilazan proizvod gotovo svake smočnice i idealna opcija za doručak, večeru ili snack, ako želimo nešto pojesti nabrzinu.

Opcija za nas svejede oduvijek ima bezbroj – kokošja, čajna, jetrena, tuna i losos, pikantna, s ajvarom ili slavonska, za svakoga ponešto. No svjedoci smo kako se trendovi u hrani često mijenjaju pa sve više ljudi u svoju prehranu pokušava uvrstiti što više bezmesnih opcija.

Znate li što je Meatless Monday?

Doslovni bi prijevod bio „ponedjeljak bez mesa“, a riječ je o pokretu koji je počeo kampanjom još davne 2003. godine kako bi se ljudi globalno osvijestili da konzumiraju što manje mesa i u svoju prehranu uvode više biljnih alternativa. No zašto baš ponedjeljak? Brojna istraživanja pokazuju kako su ljudi najotvoreniji za pozitivne promjene upravo ponedjeljkom, a ova ih kampanja potiče da barem jednom tjedno preskoče mesne obroke kako bi poboljšali svoje zdravlje, ali i učinili pozitivan korak prema održivosti okoliša. Biljne alternative mogu nadoknaditi potrebu organizma za unosom proteina, posebno ako odaberemo mahunarke ili žitarice.

Najbezmesniji okus mesa

Utvrdili smo da je pašteta svakako „must have“ brojnih smočnica, a kako bi alternativne, odnosno bezmesne opcije bile ukusna zamjena mesnim delicijama, na policama trgovina sada je dostupna Argeta Meatless – bezmesni namazi napravljeni od proteina slanutka i graška. Upravo ova kombinacija paštetama daje dobro poznatu teksturu i visoku nutritivnu vrijednost, a dodavanjem raznih začina i biljnih ulja postignuti su klasični okusi u bezmesnoj verziji – „Kao kokošja“ i „Kao kokošja Pikant“ – te na prvu nećete ni primijetiti da je riječ o paštetama potpuno biljnog podrijetla.

Foto: Argeta

Pašteta nije samo za kruh

Iako će mnogi od nas paštetu najradije namazati na komad omiljenog kruha, Argeta Meatless je svestrana te se odlično može uklopiti u jednostavne recepte koji će postati vaš omiljeni obrok, praktičan za ponijeti na posao ili u školu, ili će pak postati zvijezda vašeg stola kada vam stignu nenajavljeni gosti. Uz ovih nekoliko recepata, bez previše muke, u svakodnevni ćete meni uvesti bezmesne opcije koje će vas držati sitima kako bi vaše tijelo cijeli tjedan moglo dobiti nutritivno bogate obroke.

Foto: Argeta

Proljetni burito

Brzo, jednostavno i ukusno. Tortilje su mnogima omiljena zamjena za kruh, ali i sjajni sastojak za sve „meal prep“ obroke koje pripremljene u hladnjaku možete držati nekoliko dana.

Sastojci:

  • 2 kukuruzne ili pšenične tortilje

  • 100 grama svježe paprike

  • 100 grama graha (kuhanog ili iz limenke)

  • 50 grama kukuruza šećerca

  • 50 grama naribanog sira

  • ½ rajčice

  • ½ avokada

  • Argeta „Kao kokošja Pikant“ pašteta

Priprema

Tortilje kratko ugrijte na tavi kako biste ih jednostavnije mogli puniti. Premažite ih Argeta Veggie crvenim paprika namazom i dodajte ostalo povrće: svježu papriku, grah, kukuruz šećerac, rajčicu i avokado te za kraj dodajte naribani sir. Smotajte u burito i još kratko stavite na tavu kako bi se sir lagano rastopio, a tortilja dobila zlatno smeđu boju.

Foto: Shutterstock

Mesna plata „bez mesa“

Jedan od trendova, koji je preplavio društvene mreže, onaj je „charcuterie boarda“, odnosno plata posluženih na drvenoj dasci koje postaju prave zvijezde stola, pogotovo ako vam treba nešto brzinski, kada vam stignu nenajavljeni gosti. Ovdje nema dobrih i loših sastojaka jer ovakve plate radite po svom ukusu i kako vi to volite. Odaberite nekoliko vrsta sireva, poput cheddara, mozzarelle, fete, parmezana i Manchega, te ih izrežite u različitim oblicima. Oni će vam postati baza koju ćete dopuniti povrćem poput krastavaca, baby paprike, maslina, mrkve i celera, a praznine ispunite orašastim plodovima, poput oraha i lješnjaka, te suhim voćem, poput marelica i brusnica, krekerima, grissinima i kruhom, koji će se savršeno sljubiti s „Kao kokošjom“ Argeta paštetom, kao središtem vaše plate.

Foto: Shutterstock

Šareni zalogajčići

Sastojci

  • Argeta „Kao kokošja Pikant“ i „Kao kokošja“ pašteta

  • rajčica

  • svježi krastavci

  • masline

  • ljubičasti luk

  • baguette

  • krekeri

Priprema

Baguette narežite i kratko prepržite na malo maslinovog ulja. Krekere i preprženi kruščić posložite na pladanj, premažite Argeta meatless paštetom i dodajte povrće: masline prepolovite, krastavce uz pomoć gulilice povrća izrežite na trakice, ljubičasti luk narežite na polumjesece i posložite na pripremljene zalogajčiće.

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s Argetom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije