HORMONI

Žene koje su dojile manje oboljevaju od dijabetesa

dojenje
Arhiva Večernjeg lista
05.04.2010.
u 09:04

U prosjeku su žene koje su dojile najmanje tri mjeseca imale oko 14% manje izglede za dijabetes tipa 2


Žene srednje i starije životne dobi imaju manji rizik obolijevanja od dijabetesa tipa 2 ako su dojile svoju djecu, ukazuje istraživanje australskih znanstvenika sa Sveučilišta Western Sydney. Oni su prikupili podatke od čak 53276 ispitanica starijih od 45 godina, a objavljeni su u stručnom časopisu Diabetes Care. 

U prosjeku su žene koje su dojile najmanje tri mjeseca imale oko 14% manje izglede za dijabetes tipa 2. Istraživači dodaju kako se pokazalo i da žene koje nisu rađale imaju podjednaki rizik za dijabetes tipa 2 kao i žene koje su imale djecu.

Međutim, gledajući prikupljene podatke samo za žene koje su rodile, a nisu dojile, znanstvenici su uočili kako njima prijete 50 posto  veći izgledi  za razvoj dijabetesa tipa 2 nego ženama koje nisu imale djecu.

Po riječima istraživača, ovakve rezultate je moguće objasniti utjecajem  hormonalnih promjena povezanih s dojenjem na proces prerađivanja šećera u organizmu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije