PROMO

Zimski odmor u zelenom srcu Hrvatske

Karlovac
Foto: TZG Karlovca
1/10
PR
Autor
PR članak
09.01.2015.
u 08:30

Prirodni okoliš Karlovca na spoju nizinskog i gorskog dijela nudi mnoge mogućnosti za rekreaciju i aktivni odmor

Grad Karlovac živi skladan život sa svoje četiri rijeke - Kupom, Koranom, Mrežnicom i Dobrom. Zeleno srce Hrvatske, kako se često naziva ovo područje, poziva vas na odmor i tijekom zime. Na karlovačkom Trgu bana Josipa Jelačića možete zajedno s Karlovčanima uz zabavni program na otvorenom ući i u novu 2015. godinu.

Karlovac je podignut u 16. st. na sjecištu svojih rijeka, a njegova vojna tvrđava u prepoznatljivom zvjezdastom obliku danas je turistička atrakcija. Karlovačka povijesna jezgra, koju Karlovčani jednostavno zovu Zvijezda, okružena je dubokim šancima u koje se za opasnosti puštala voda iz obližnje rijeke Kupe. U Karlovcu možete uživati i u uređenim parkovima, a njegova okolica bogato je vrelo prirodnih ljepota i arhitektonske baštine. Prirodni okoliš Karlovca na spoju nizinskog i gorskog dijela nudi mnoge mogućnosti za rekreaciju i aktivni odmor.

Tako Karlovac i okolica nude mrežu od 160 kilometara trasiranih, mapiranih i obilježenih biciklističkih staza za rekreativni, cross country i brdski biciklizam. Uređeno je i 90 kilometara planinarskih staza i 70 kilometara staza za nordijsko hodanje. Rijeke i jezera karlovačkoga kraja, a osobito područje grada Ozlja, privlače ribiče ne samo iz Hrvatske već i iz cijele Europe. Peca se po sistemu “ulovi i pusti“ pa možemo govoriti o ekološkom ili održivom ribolovu. Ljubitelji starine u karlovačkom kraju mogu posjetiti i mnoge gradine, utvrde i dvorce. Među njima, najpoznatiji je Stari grad Dubovac. Slikoviti dvorac iz 13. st. jedan je od najljepših i najbolje očuvanih spomenika feudalnoga graditeljstva Hrvatske. Izdiže se okomito iznad grada, a na vrhu najviše kule vidikovac je s kojega pogled seže u daljine panonske ravnice.

U vidikovcu je izložen i stalni muzejski postav. Veći je i atraktivniji Stari grad Ozalj, također iz 13. st., koji je pregrađivan i dograđivan u 18. st. Danas je u njemu Zavičajni muzej sa stalnim postavom. U neposrednoj je okolici i slikovita gradina Novigrada na Dobri, nekad utvrda Frana Krste Frankopana, a u blizini je i stari grad Ribnik iz 13. st. Još više o povijesti grada doznat ćete posjetite li karlovački Gradski muzej, smješten u kuriji iz 17. st. u staroj gradskoj jezgri. Razgledajte i zgradu karlovačke gimnazije, u kojoj su maturirali i Nikola Tesla te Stjepan Radić. U gradskom kazalištu Zorin dom možete pogledati i neku od predstava.

Od ribe do divljači

Gastronomska ponuda karlovačkog kraja bogata je i raznovrsna, a temelji se na lokalnim namirnicama: ribi, divljači, gljivama i tradicijskim sirevima. Uz tradicionalna jela, dobro će prijati i lokalna vina. Kako se proizvode, doznat ćete krenete li Vivodinskom vinskom cestom, u koju je uključeno 11 lokalnih vinara. Ovo je područje idealno i za uzgoj pčela, a brojni pčelari proizvode odličan med i medne pripravke. Tradicija je cijelog kraja i dobro pivo, a Karlovačka pivovara utemeljena je još 1854. godine.

Želite prijaviti greške?