Interijeri

Život u oblacima tako je ugodan...

clouds (1)
Foto: Arhiva VL
1/14
26.07.2011.
u 10:43

Prozračna bjelina i "meki" oblici oblaka neiscrpno su dizajnersko nadahnuće za udobnije i zabavnije stanovanje

Upozorenjem "Siđi s oblaka!" obično se pokušava "spustiti na zemlju" nekoga tko je previše odlutao iz stvarnosti, no zašto ne živjeti u oblacima? To više što je "oblačan" izbor opreme za dom neodoljiv - dizajneri jednostavno obožavaju tu bijelu nebesku prozračnost i lakoću!

Iskazala se u tome hrvatska dizajnerica Ksenija Jurinec s lusterom Kumuli: bijelo platneno sjenilo sa žičanim obručem, ovješenim na tanke konope. Otvorenost prema stropu stvara "mekanu" svjetlost idealnu za opuštanje. Visina svjetiljke i promjer sjenila mogu se mijenjati. Sjenilo se može ukrasiti i uzorkom po želji, šivanjem ili "štikanjem" bijelim koncem.

Lebdećim ugođajem osvaja i kolekcija francuske dizajnerice Stephanie Marin. Dekorativna viseća sjenila Mobileshadows doimaju se laganim poput vela. Fina tkanina u okviru od galvaniziranog čelika dolazi u različitim oblicima koji se po želji mogu kombinirati. Pomoću uzica i magneta sjenila mogu slobodno "padati" u prostoru ili ih se može postaviti na vrata, prozor...

Bijelom lakoćom odiše i Morosova "namreškana" sjedeća garnitura Paper Cloud čiji je prototip dizajner Yoshioka Tokujin izradio od papira, a za svakodnevnu uporabu Paper Cloud odjeven je u rastezljivu, otpornu presvlaku koja se može skinuti i oprati, a ispod presvlake udobnost je zajamčena spužvastom oblogom.

Oblaci su veliko nadahnuće legendama suvremenog produkt dizajna, braći Ronanu i Erwanu Bouroullecu koji su za Cappellini osmislili modularne police Cloud koje se lako mogu povezati spojnicama u željene kombinacije. Spojevi su ključni i za drugu "oblačnu" kreaciju braće Bouroullec, dekorativne elemente od vunene tkanine Clouds koji se pomoću posebnih gumica povezuju u viseće ili zidne instalacije.

Vizualno i taktilno iskustvo iznimno je važno i u stolicama Cloud Stool dizajnerskog dvojca Joon&Jung. Njihova udobna, ali neobično "namotana" sjedišta potiču na razmišljanje o tome gdje je granica između živog i neživog.

Za dizajnericu Lisu Widen bio je ključan avionski let kroz oblake - idejni početak poznate fotelje Cloud Chair koju je prema Lisinoj zamisli proizveo Design House Stockholm. Još jedna švedska "oblačna" ideja rođena je također u zrakoplovu, kad je dizajnerica Monica Forster promatrala oblake. Nadahnuta njihovom umirujućom prozračnošću, stvorila je Cloud, sklopivu sobu-šator za sastanke, odmor i meditaciju. Cloud je u punoj "kvadraturi" dovoljan za šestero ljudi, a lako se sklapa u prenosivu torbu!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije