Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OMILJENI LIK

Znate li gdje se nalazi 'grob' Dobbyja iz filma o Harryju Potteru? Prepoznat ćete ga po gomili čarapa!

Shutterstock
05.07.2024.
u 12:30

Iako Shell Cottage, dom Billa Weasleya i Fleur Delacour, koji su dobro poznati Potterovim fanovima, više ne postoji, na plaži se i dan danas nalazi svojevrsni spomenik vilenjaku

Plaža Freshwater West u Pembrokeshireu Walesu ovih je dana proglašena jednom od najljepših svjetskih plaža. Prema izboru portala Beachatlas, ovo mjesto, jako dobro poznato svim ljubiteljima Harryja Pottera, našlo se na 72. mjestu ljestvice najljepših obala na planetu, piše YahooNews. Riječ je o mjestu na kojem je snimljena prepoznatljiva scena iz filma 'Harry Potter i darovi smrti' iz 2010. godine, u kojoj umire simpatični kućni vilenjak Malfoyevih Dobby.

Iako Shell Cottage, dom Billa Weasleya i Fleur Delacour, koji su također dobro poznati Potterovim fanovima, više ne postoji, na plaži se i dan danas nalazi 'Dobbyjev grob', odnosno svojevrsni spomenik vilenjaku koji su podigli upravo obožavatelji. Oni još uvijek stižu iz svih krajeva svijeta kako bi posjetili to mjesto, često ostavljajući na imaginarnom grobu čarape - simbol koji predstavlja Dobbyjevo oslobađanje od zlih Malfoya.

VEZANI ČLANCI:

O tim su čarapama mediji već pisali, a 2022. godine ekolozi su upozorili kako je količina čarapa zabrinjavajuća i opasna za okoliš, zbog čega je u nadzor stigla i Nacionalna zaklada Walesa.

'Spomenik Dobbyju će do daljnjeg ostati na Freshwater Westu kako bi ga fanovi i dalje mogli posjećivati. No, molimo sve da prilikom posjeta spomeniku samo fotografiraju, kako bi zaštitili okoliš. Predmeti poput čarapa, suvenira i obojenih kamenčića mogu dospjeti u morski ekosistem i prehrambeni lanac te ugroziti divlje životinje', upozorili su tada iz Zaklade.

GALERIJA Veterinar otkriva: Ovo je 10 stvari koje radite, a koje vaš pas mrzi

1/11

Osim fanovima Harryja Pottera, Freshwater West dobro je poznat obožavateljima filma 'Robin Hood' iz 2010. godine, koji je režirao Ridley Scott, a u kojem su igrali Russell Crowe, Cate Blanchett, William Hurt, Mark Strong, Mark Addy i Oscar Isaac. Za potrebe snimanje francuske invazije na južnu Englesku, na plažu je pritom dovedeno 600 statista i 150 konja.

Freshwater West plaža ističe se zapanjujućim krajolikom i širokom pješčanom plažom kojom dominiraju dine. Zbog krhkosti dina, kampiranje i paljenje vatre ondje su zabranjeni.

Na južnom kraju plaže nalazi se stjenoviti greben, a na sjevernoj osamljene uvale, a zbog velikih valova često je odredište surfera.

VIDEO Gubite stalno putovnicu? Stjuardesa ima sjajan trik

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije