ZAHVALNA NAMIRNICA

Znate li što je aquafaba? Velike su šanse da u kuhinji već imate ovu zdravu zamjenu za jaja

Shutterstock
17.09.2024.
u 06:00

Ova namirnica sadrži proteine, vlakna, niskokalorična je, ne sadrži kolesterol, a mi smo pronašli šest jednostavnih recepata s aquafabom koje možete isprobati već danas

Voda u kojoj je konzerviran ili kuhan slanutak, poznata i kao aquafaba, posljednjih je godina vrlo popularna namirnica u kuhinjama diljem svijeta, a posebno je vole i često koriste vegani te svi drugi koji izbjegavaju jaja. Ova tekućina jako je korisna jer ima svojstva slična bjelanjcima, zbog čega se u raznim receptima koristi upravo kao zamjena za jaja. No, osim što je svestran sastojak, voda slanutka ima i niz zdravstvenih dobrobiti.

Tako, primjerice, sadrži značajnu količinu proteina, što je čini odličnim izborom za sve koji rijetko ili uopće ne konzumiraju meso koje je inače glavni izvor proteina. Riječ je o tvarima koje je potrebno unositi u organizam svakodnevno jer su ključne za izgradnju i obnavljanje mišića te za održavanje zdravlja kože, kose i noktiju.

GALERIJA: Od feniranja do telefoniranja –za vrijeme grmljavinskog nevremena izbjegavajte ove aktivnosti!

1/8

Osim toga, popularna aquafaba je niskokalorična, što je čini idealnim dodatkom jelima namijenjenima osobama koje paze na prehranu. Sam slanutak bogat je vlaknima, što doprinosi zdravlju probavnog sustava, a dio vlakana sadrži i voda u kojoj se kuhao. Nadalje, ova namirnica sadrži važne minerale poput željeza, magnezija i kalcija, koji su ključni za zdravlje kostiju, cirkulaciju krvi i funkciju mišića. Ne sadrži kolesterol, i to je možda njezina najveća prednost u odnosu na jaja, koja se smatraju jednim od najvećih 'krivaca' za povišene razine kolesterola u krvi.

I na kraju, još jedna vrlo važna dobrobit aqufabe očituje se u činjenici da je njezino korištenje u kuhinji ekološki prihvatljivo jer se na taj način smanjuje količina otpada. Umjesto da je bacite nakon što otvorite konzervu ili staklenku ili nakon što skuhate slanutak, vodi od slanutka dajete novu svrhu, koristeći je za različita slasna jela i slastice. Pronašli smo šest recepata koji to savršeno ilustriraju.

VEZANI ČLANCI:

Veganski meringue: U ovom receptu sposobnost slanutka da zamijeni bjelanjke savršeno dolazi do izražaja. U većoj zdjeli miksajte 150 mililitara vode od slanutka dok ne dobijete snijeg, a potom postepeno dodajte 150 grama šećera. Dodajte i prstohvat soli te miksajte dok smjesa ne postane sjajna. Oblikujte puslice na plehu i pecite na 120°C oko 1,5 sati.

Veganska majoneza: Tri žlice aquafabe dobro promiješajte s jednom žlicom senfa u dubljoj posudi. Dodajte 200 mililitara biljnog ulja te miksajte štapnim mikserom dok ne dobijete kremastu strukturu. Dodajte limunov sok i sol po ukusu.

Čokoladni mousse: Rastopite na pari 100 grama tamne čokolade i ostavite da se malo ohladi. Miksajte 150 mililitara aquafabe dok ne dobijete čvrst snijeg, zatim dodajte ohlađenu čokoladu i jednu žlicu javorovog sirupa. Lagano promiješajte i stavite u hladnjak na nekoliko sati.

Veganski kruh: Pomiješajte 300 mililitara vode od slanutka, 500 grama brašna, jedan paketić suhog kvasca i malo soli te ostavite da se diže. Dodajte žlicu maslinovog ulja i umijesite tijesto. Ostavite da naraste, a zatim pecite na 180°C oko 40 minuta.

Veganske palačinke: U jednoj zdjeli pomiješajte 100 mililitara aquafabe, 200 grama brašna, 300 mililitara biljnog mlijeka i jednu žlica šećera. Pecite na tavi kao klasične palačinke te poslužite s omiljenim nadjevom.

Veganski brownies: Umutite 150 mililitara aquafabe sa 100 grama šećera, a potom u smjesu dodajte 200 grama otopljene tamne čokolade i 100 grama brašna. Dobro izmiješajte, izlijte u kalup i pecite na 180°C oko 25 minuta.

Jednostavni trikovi kako spriječiti bolove u očima od dugog gledanja u ekran

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije