Zanimljivo

Znate li zašto su plamenci ružičasti i zašto često stoje samo na jednoj nozi?

Shuttershock
27.08.2021.
u 07:00

Pretpostavlja se da imaju ''mehanizam zaključavanja'' tetiva, ligamenata i mišića, sličan onom kao kod konja, koji im omogućuje da zaključaju zglobove i održavaju ravnotežu na jednoj nozi

Osim po svojoj specifičnoj boji, plamenci su prepoznatljivi i po dugim, tankim nogama, a nije ih neobično vidjeti kako stoje samo na jednoj nozi, i to nekoliko sati u danu, čak i dok spavaju.

Iako nitko ne zna točno zašto, znanstvenici misle da bi razlog mogao biti što tako sprečavaju zamor mišića.

Prema istraživanju plamenaca iz 2017. godine, oni mogu pasivno podržavati svoju tjelesnu težinu samo na jednoj nozi, a na dvije bilo bi im teže.

Pretpostavlja se, naime, da ove ptice imaju ''mehanizam zaključavanja'' tetiva, ligamenata i mišića, sličan onom kao kod konja, koji im omogućuje da zaključaju zglobove i održavaju ravnotežu na jednoj nozi.

Zbog njegove priča u 'Ljubav je na selu' mnogi su pustili suzu, a zbog ovog se čini da mu se sreća ipak osmjehnula

1/7

– Poput većine vodenih ptica, plamenci imaju smanjene krvne žile na nogama i protustrujni toplinski sustav, što znači da zagrijavaju krv koja se vraća iz stopala u tijelo, a hlade krv koja napušta tijelo i ide do stopala – rekao je za BBC Science zoolog dr. Paul Rose sa Sveučilišta Exeter Focus: 

To, kaže on, znači da već imaju ugrađen mehanizam za uštedu topline, pa stajanjem na jednoj nozi vjerojatno štede energiju. 

Zašto su plamenci ružičasti?

Iako su poznati po ružičastom perju, plamenci se rađaju sivi, a ružičasti postaju postupno, zbog prehrane.

Oni name u divljini jedu plavozelene alge i račiće koji sadrže kemikaliju zvanu kantaksantin. U zoološkim vrtovima ta se kemikalija dodaje hrani koja se daje pticama.

Tijekom procesa parenja i mužjaci i ženke gubit će dublju ružičastu boju, kao znak da su spremni za potomke.

Darko (30) hoda na žici 20 metara iznad Korane: Prebacuje se okolo, osmjehuje i maše turistima!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije