zanimljivo

Znate li zašto vrata na javnim WC-ima ne dotiču tlo? Razlog bi vas mogao iznenaditi!

Shutterstock
28.10.2024.
u 10:30

Sljedeći put kad primijetite vrata koja ne dosežu do poda, sjetite se da iza tog detalja stoji promišljeni dizajn koji pridonosi funkcionalnosti i higijeni javnih prostora.

Postoji nekoliko praktičnih razloga zašto vrata u javnim toaletima rijetko dosežu do poda, objašnjavaju stručnjaci. Iako se mnogi možda pitaju zašto su određene dizajnerske odluke u javnim kupaonicama takve kakve jesu – poput oznake WC na vratima ili dasaka u obliku slova "U" – jedno je sigurno: dizajn vrata koja ne dosežu do tla ima svoje opravdane razloge, piše LADBible

Jedan od glavnih razloga je sigurnost. Ako netko u toaletu doživi nezgodu, prostor ispod vrata omogućuje brzu reakciju i pomoć. Osim toga, ovaj dizajn olakšava i ubrzava čišćenje jer prostor ispod vrata omogućuje lakši pristup prilikom higijenskog održavanja koje je u javnim prostorima često potrebno više puta dnevno.

VEZANI ČLANCI: 

Vrata skraćene visine također su ekonomičnija za proizvodnju i postavljanje. Kako navodi tvrtka za iznajmljivanje prijenosnih WC-a, WC Portables, kraća vrata su financijski povoljnija, a uz to pomažu i pri smanjenju neugodnih mirisa – otvor pri dnu omogućuje brzo prozračivanje prostora.

Praznine na dnu vrata imaju i dodatnu prednost u procjeni dostupnosti kabine jer omogućuju korisnicima brz uvid u zauzetost prostora. Naravno, diskrecija je poželjna, pa je često dovoljno osloniti se na sjenku izvan kabine kako biste izbjegli neugodne situacije.

VEZANI ČLANCI: 

Kratka vrata također potiču brže korištenje WC-a. Osjećaj smanjene privatnosti može ubrzati korisnike da obave svoje i prepuste prostor sljedećima u redu. Zanimljivo je i da se smatra kako ovaj dizajn može utjecati na ponašanje korisnika jer smanjuje mogućnost antisocijalnog ponašanja. Kada su korisnici svjesni da ih netko može lako primijetiti, veća je vjerojatnost da će se pridržavati osnovnih pravila čistoće i ponašanja.

GALERIJA: Stavljate WC papir na dasku na javnom toaletu? Prestanite s time što prije

1/5
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije