Ljudi su davno prije žvakali smolu, lišće i vosak, sve dok se nisu pojavile prve žvakaće gume - tijekom 19. stoljeća u SAD-u Američka vojska davala ih je svojim ljudima kako bi se smanjila napetost, a od tada su se počele širiti po cijelom svijetu. Stručnjaci tvrde kako žvakanje kaugume nije samo navika kojom osvježavamo dah, već ona utječe i na neke druge stvari u našem tijelu.
Kako prenosi BrightSide, kaugume bez šećera ubijaju bakterije i štite od karijesa i upale desni, tako što se luči dodatna slina koja ispire kiseline i ostatke hrane. One sa šećerom bi trebalo izbjegavati jer isti ostaje na zubima, pa se može razviti karijes.
Žvakanje ubrzava puls i povećava protok krvi i razinu kisika u mozgu - na taj način se razbuđujemo, brže i bolje mislimo i donosimo odluke. Učinak nije dugotrajan, ali ako želite poboljšanu koncentraciju uzmite kaugumu prije ili tijekom nekog zadatka.
Influencerica Matea Frajsberger o svojoj borbi s napadajima panike: "Bila sam u strahu što će ljudi o meni misliti, dok nisam ispričala sve što mi je bilo na duši!"
Stručnjaci kažu i da pomažu kod mršavljenja jer mogu smanjiti apetit. Ako ih konzumirate odmah ujutro, niste toliko gladni tijekom dana, a budući da imaju malo kalorija možete ih uzeti svaki put kada osjetite potrebu za grickalicama između obroka. Također, povećavaju potrošnju energije i ubrzavaju metabolizam. Ipak, budite oprezni - nemojte mijenjati glavne obroke tijekom dana s kaugumom. Ne možete sakriti glad, pogotovo kada postane intenzivna, pa se lako može dogoditi da se na kraju dana prejedete.
Dodatna proizvodnja sline pomaže protiv jutarnjih mučnina. Neki tvrde da kauguma djeluje bolje od lijekova, smanjujući poriv za povraćanjem, nelagodu u trbuhu i mučninu, a puno je dostupnija i jeftinija. Ipak, ako imate osjetljiv želudac ili probavne smetnje izbjegavajte žvakanje kaugume. Kada žvačete, gutate sitnu količinu zraka i punite želudac plinovima koji mogu uzrokovati nadutost.
Simptome žgaravice također možete smanjiti žvakanjem, jer tako smanjujete razinu kiseline u jednjaku - razrjeđuje se i neutralizira kiselina nakon teške hrane.
Jeste li građene poput kruške ili jabuke? Evo koja građa je zdravija za žene