Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.07.2010. u 08:29

Zanimljivo je kako su svi kandidati prvi puta na županijskoj listi u županiji Zapadnohercegovačkoj

Objavljene liste Hrvatske demokratske zajednice BiH na svim razinama na predstojećim općim izborima izazivaju razne komentare. Na listama na državnoj i federalnoj razini nalaze se najistaknutijih članovi stranke, ali velik postotak čine mladi, u javnosti još nedovoljno poznati kandidati. Dr. Dragan Čović naglašava kako se na listima vodeće hrvatske političke stranke nalaze najkvalitetniji stranački kadrovi.

- Stranačke liste sastavljene su na načelima Predsjedništva HDZ-a BiH. Liste na svim razinama zanovljene su mladim i obrazovanim kandidatima. Zajednica žena “Kraljica Katarina Kosača” reprezentativno je stranačko tijelo koje na izbornim listama ima svoje kvalitetne kandidate. Stranka svoju snagu i budućnosti treba crpiti iz Mladeži HDZ-a BiH.

Vodeći se tim kriterijima, sačinjena je i županijska lista Hercegovačko-neretvanske županije, a na istim načelima složena je lista bez ijednog glasa protiv u županiji koju čine grad Mostar i još osam općina - kazao je Ilija Filipović, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanske županije. Filipović naglašava kako se vodilo računa i o teritorijalnoj zastupljenosti.

Mnoge je u zapadnoj Hercegovini lista HDZ-a BiH za Skupštinu Zapadnohercegovačke županije prilično iznenadila. Ne samo simpatizere stranke, već i političke protivnike. Većina simpatizera ove stranke slaže se oko toga da u igru valja ubaciti mlade, sposobne, ambiciozne i nepotrošene ljude. Zdenka Ćosića, nositelja županijske liste, mnogi pamte kao zastupnika u prvom sazivu Skupštine BiH, ali značajan broj kandidata na ovoj listi nije poznat široj javnosti. Na listi nema ni jednog “starosjedioca”.

- Gotovo svi kandidati na županijskoj listi su prvi put. No, nitko od njih nije u stranci od jučer. Njihov rad u stranci je jako prepoznatljiv, i to je najvažnije. Pridržavali smo se kriterija o zastupljenosti žena, a naša lista ima više od trećine pripadnica ljepšeg spola. Svaka od četiri općine ima i po jednog kandidata iz redova Mladeži HDZ-a BiH. Valja istaknuti da od 25 kandidata s liste njih 20 ima visoku stručnu spremu - naglašava Zdravko Bešlić, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Županije Zapadnohercegovačke. Bešlić očekuje parlamentarnu većinu svoje stranke u Skupštini ŽZH. U političkim kuloarima kruži “priča” kako Narodna stranka Radom za boljitak neće voditi tako snažnu kampanju kao prije četiri godine, što će jedan dio glasačkog tijela u županijama s hrvatskom većinom privući HDZ-u BiH. No, ima mišljenja kako koalicija HDZ-a 1990, HSP-a BiH i Narodne stranke Radom za boljitak nije iskoristila priliku te da će imati manje birača nego prije četiri godine. Međutim, iz ove tri stranke reći će kako je vlast puno lakše zadržati nego osvojiti. Vodeći ljudi HDZ-a BiH uvjereni su kako će kombinacija prekaljenih stranačkih vukova i mladih stranačkih lavova na predstojećim općim izborima polučiti pobjednički rezultat od 130.000 glasova, koji će jamčiti da se bez najjače hrvatske stranke neće moći sačiniti vlast ni na jednoj razini.

U prilog toj tvrdnji idu i relevantne ankete. No, iz tabora drugih hrvatskih stranaka kažu kako imaju koaliciju koja im jamči trijumf u četiri županije s hrvatskom većinom. Ali i HDZ BiH ima potporu sedam hrvatskih stranaka. Čelnici HDZ-a BiH uvjereni su da će njihova stranačka struktura biti važan čimbenik u kreiranju budućeg ustava BiH, koji će jamčiti veću stvarnu jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH.

K tome valja dodati da pobjedničkoj strukturi iz reda hrvatskog naroda pripada i mjesto predsjedatelja Vijeća ministara BiH te niz ključnih mjesta u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Zbog svega ovoga predstojeći opći izbori doista su povijesni. Koga će povijest potvrditi, a koga gurnuti u povijest, odlučit će birači 3. listopada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?