KRIZA Nagomilane zalihe i enorman uvoz mljekare natjerali na sniženja i prodajne akcije

Mliječni proizvodi jeftiniji i do 30 posto

29.03.2009.
u 17:27

Recesija i pad kupovne moći, ali i jeftina konkurencija iz BiH i Srbije, domaće je mljekare natjerala na drastična pojeftinjenja svojih proizvoda.

Trend enormnog uvoza konzumnog mlijeka, koji je u prošloj godini povećan čak 63 posto u odnosu na godinu ranije, dok je uvoz mlijeka i mliječnih prerađevina za 49 posto veći, nastavljen, naime, i u prvim mjesecima ove godine, čemu na ruku idu i izvozne subvencije na konzumno mlijeko i mliječne proizvode iz EU. Sve to količine je uskladištenih gotovih proizvoda domaćih mljekara diglo na kritične razine pa su, primjerice, s obzirom na to da pripada u kategoriju luksuznijih proizvoda, najviše pale cijene sira.

Dukatov sir Podravec sa 68,49 kuna snižen je tako na 49,99 kuna, a cijene ostatka Dukatova asortimana niže su od 3,3 do 29 posto. Vindija je cijene svojih mliječnih proizvoda snizila od 20 do 30 posto, za fermentirane proizvode te polutrajne i trajne sireve, Meggle od 6 do 9 posto, a smanjenju zaliha, kažu u Dukatu, nastoji se doskočiti i intenzivnim nacionalnim prodajnim akcijama.

Jedino se male mljekare tuže kako ne mogu pratiti njihove dampinške cijene, no u Ministarstvu poljoprivrede smatraju kako nije u pitanju rat cijenama. Nagomilane se zalihe, koje u slučaju mlijeka i mliječnih proizvoda nemaju dugi rok trajanja, moraju potrošiti.

Mliječnu krizu, sve je očitije, vrlo skoro pratit će i ostatak prehrambenog asortimana trgovačkih lanaca, koji s prevelikim maržama već tjeraju Hrvate na štednju i kupnju preko granice.

Želite prijaviti greške?