Na koju hranu je potrebno posebno obratiti pažnju i koja kombinacija namirnica je teška za želudac čak i najzdravijeg čovjeka?
Kada je riječ o zdravim osobama koje inače nemaju nikakvih tegoba, teško je reći što treba izbjegavati. One jedino iz osobnog iskustva znaju da li im neke namirnice stvaraju probleme, odnosno da li im “teško padaju na želudac”, pa ih eliminiraju iz svakodnevne upotrebe. Dakle, ništa ne treba posebno izbjegavati.
Što bi trebalo izbaciti iz jelovnika ako postoji sklonost želučanim tegobama, i koji prirodni preparati pomažu metabolizmu?
Najteže se podnosi mahunasto povrće u kombinaciji s uprženom masnoćom, ali dok nekim osobama takva hrana smeta, drugima ne stvara nikakve tegobe. Teoretski, ne postoje nikakve zabrane, tako da se svatko treba ravnati prema svojim iskustvima. Za ublažavanje tegoba treba isprobati čaj od mente i kamilice, jer je dugogodišnje narodno iskustvo pokazalo da oni u velikoj mjeri mogu pomoći.
Koje želučane tegobe zahtijevaju pomoć gastroenterologa?
Ako povremeno povraćate, ili ako tijekom sna osjetite bolove u trbuhu, naročito poslije ponoći, trebate potražiti pomoć doktora. Ti simptomi ukazuju na čir - bilo na želucu ili na dvanaesniku. Masna jela, pogotovo upržene masnoće, mogu pokrenuti bol od žučnog kamenca, što se najčešće događa tijekom noći.
>>Kastavska pusna hrana; od zaseke do palente kumpirice
>>Ovo je hrana koju morate jesti kako biste spriječili srčani udar