Davor Huić

Most je birače dobio ekonomskim temama

MOST
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
10.11.2015.
u 22:00

Most je dobio 300 tisuća glasova, inzistirajući na ekonomskim temama – potrebnim reformama i istovremenom izbjegavanju ideoloških rasprava

        Najveće iznenađenje i jasan pobjednik ovih izbora svakako je Most nezavisnih lista, grupa ljudi okupljenih oko uspješnih lokalnih čelnika koji su osvojili iznenađujućih 19 mandata za Sabor. Dvije su stvari bile jasne čim su izašli rezultati izlaznih anketa:

a) nijedna od dviju velikih stranaka koje su do sada upravljale Hrvatskom neće moći sastaviti vladu bez Mosta,

b) značajan dio građana glasao je za promjene. Birači su kaznili obje vodeće stranke – SDP je kažnjen zbog lošeg mandata u kojem je propustio napraviti značajnije pomake, a tek je pred kraj zabilježio lagan oporavak ekonomije, teme koja se na ovim izborima nametnula kao ključna. HDZ nije nagrađen za loš mandat Kukuriku koalicije jer očigledno nije uspio uvjeriti dovoljno birača da su upravo oni ta snaga koja može pomaknuti zemlju u pravom smjeru.

Jednim dijelom to je stvar nepovjerenja u stranku koja je Hrvatsku vodila 17 od 25 godina, drugim stvar nejasnog programa i izborne strategije, a trećim nepopularnosti vodeće figure oporbe – Tomislava Karamarka.

Most je dobio 300 tisuća glasova, inzistirajući na ekonomskim temama – potrebnim reformama i istovremenom izbjegavanju ideoloških rasprava. Građani su to nagradili. To nisu samo glasovi nezadovoljstva jer, da jesu, možda bi prošao i ORaH ili Živi zid, radikalno lijeve populističke stranke. Očito je da birači ne žele laka obećanja za koja znaju da su nerealna, nego nekoga tko će ponuditi stvarne, konkretne reforme koje će Hrvatsku gurnuti prema Zapadu, a ne u suprotnom smjeru.

Ostaje pitanje hoće li Most ostati homogen, ući u pregovore s jednim od dva glavna bloka jedinstven i ustrajati na svojim zahtjevima ili će se raspasti. Ostanu li jedinstveni i budu li funkcionirali kao podrška manjinskoj vladi SDP-a ili HDZ-a, ulazimo u novo razdoblje hrvatske politike, koju će obilježiti veća nestabilnost – ali možda i bolji rezultati.     

>> Evo kako je glasovala dijaspora: U BiH na izbore izašlo 18.602 birača

Komentara 1

BA
bakulušić
19:52 11.11.2015.

Uspjeh Mosta se temelji na protestnom glasovanju i medijskoj potpori! Kakva ekonomija, koji programi i koji stručnjaci? Stipe Petrina?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije